Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de politiska kommentatorerna om Jimmie Åkessons moskéutspel. Foto: SVT

Kommentatorn: Åkesson (SD) vill utmärka sig från Tidöpartierna

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkessons (SD) uttalanden om att moskéer ska kunna rivas och fler inte ska byggas kan vara ett sätt för Sverigedemokraterna att utmärka sig från resterande Tidöpartier, menar Aftonbladets politiska kommentator My Rohwedder.

Kritik mot islam är en politisk kärnfråga för Sverigedemokraterna och därför behöver de ställa sig i konflikt med Socialdemokraterna, menar My Rohwedder, Aftonbladets politiska kommentator. Samtidigt vill de utmärka sig från resten av Tidöpartierna.

– Jag tror det bara var en tidsfråga innan något mer radikalt på det här området kom, säger hon i Morgonstudion.

Det är även ett sätt att fortsätta förvåna, menar Torbjörn Nilsson, politikreporter på Svenska Dagbladet. Dock menar han att partiet inte är mer radikala än tidigare.

– Jag tycker att Jimmie Åkesson sagt det här i stora delar vid tidigare tillfällen, eller andra företrädare så som Richard Jomshof, som är en viktig och tung person i Sverigedemokraterna, säger han.

Vill skapa debatt

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Jimmie Åkesson att hans uttalanden tolkas ”som fan läser bibeln”. My Rohwedder menar att Sverigedemokraterna ofta lägger långtgående förslag för att sedan backa undan, vilket hon menar skapar en debatt kring dem och gör partiet aktuella.

– De är mästare på att hålla debatten levande och väldigt bra på att se till att de hamnar i en position där man fortsätter prata om dem.

SD vill inte anpassa sig för ratificeringen

Torbjörn Nilsson lyfter även hur uttalandet står i relation till Sveriges Natoprocess, då det kan skapa dilemman att ifrågasätter en världsreligion samtidigt som Sverige väntar på ett ja från Turkiet.

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har tidigare ändrats sig till att vara för Nato. Torbjörn Nilsson menar att S har arbetat aktivt med att få ett ja från länderna som ska ratificera, medan SD inte vill anpassa sig till ländernas önskemål.

– Man kan fråga sig hur intensivt och övertygande som Sverigedemokraterna verkligen ändrade sig. För nu verkar det inte vara viktigt över huvud taget, säger han och tillägger att han inte tror att de ångrat sig i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.