Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Citat för citat: Hör professorn Mohammad Fazlhashemi gå igenom Åkessons (SD) utspel om moskéer i klippet. Foto: Jessica Gow/TT

Religionsforskaren om Åkessons tal: ”Går helt emot religionsfriheten”

Uppdaterad
Publicerad

Under ett tal i helgen sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att moskéer bör kunna rivas och att nyetableringen av moskéer behöver stoppas.

– Att kollektivt misstänkliggöra muslimer är det farliga i den här typen av utspel, säger Mohammad Fazlhashemi, professor islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

”Det är inte en rättighet att komma till vårt land och bygga monument över en främmande och imperialistisk ideologi ”.

Så sa Jimmie Åkessons (SD) under partiets landsdagar i helgen.

– Hans uttalande bygger på en mycket gammal föreställning där man inte vill erkänna islam som en religion och vill reducera den till en ideologi i det här fallet, menar Mohammad Fazlhashemi.

Professorn: Islam är som vilken religion som helst

Att en religion är imperialistisk i sig är inget konstigt. Flera religioner är det eller har varit det historiskt, enligt Fazlhashemi

– Man kan tolka imperialism inom islam på olika sätt. Om man pratar om extremistiska grupper kan man säga att de har en väldigt extrem uppfattning. Men pratar vi om islam som religion så är islam som vilken religion som helst, enligt Fazlhashemi.

Vill ta bort muslimska attribut

Under sitt tal sa Jimmie Åkesson även att muslimska attribut i stadsbilden – såsom minareter, kupoler och halvmånar – bör tas bort helt.

Enligt Victoria Enkvist, docent i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, finns det idag inget rättsligt stöd för att ta bort olika former av symboler och uttryck på grund av att de kan relateras till en religion.

”Att införa begränsningar för en specifik religion är diskriminering enligt såväl grundlag som europakonventionen”, skriver Victoria Enkvist i ett mejl till SVT.

Avlyssning inte möjligt med dagens lagstiftning

Sverigedemokraterna vill även att Säkerhetspolisen ges möjligheten att avlyssna moskéer preventivt.

Enligt Victoria Enkvist är Åkessons utspel om avlyssning inte möjligt med dagens lagstiftning.

”I dagsläget finns det ingen rättslig grund för att avlyssna samtal enbart på grund av att samtalen sker i en moské. Det går heller inte att stifta en sådan lag med hänsyn till skyddet för fri- och rättigheter”, skriver Victoria Enkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.