Tobias Baudin, ordförande Kommunal bekräftar att fackförbundet lämnar Nordea efter att banken meddelat att de flyttar. Foto: TT

Kommunal lämnar Nordea

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal gör verklighet av sitt hot och lämnar Nordea på grund av bankens planer på att flytta huvudkontoret till Finland. Det bekräftar ordförande Tobias Baudin för SVT Nyheter. Kommunal har drygt en miljard kronor hos Nordea.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att fackförbundets förbundsstyrelse i går tog beslutet att lämna Nordea, något som man tidigare hotat med.

– Vi kommer att avveckla våra investerade kapital och inte längre erbjuda medlemslån i Nordea, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till SVT Nyheter.

”Ingen annan bank agerar så”

En av Nordeas förklaringar till flytten till Helsingfors har varit regeringens höjning av resolutionsavgifterna. Avgifterna ska kunna användas vid en ekonomisk kris där staten tvingas gå in och rädda banker.

Tobias Baudin säger att man sett en risk för att det istället skulle kunna bli Kommunals medlemmar som får ”ta smällen” och betala vid en bankkris.

– Vi har tagit det här beslutet utifrån det sätt som Nordea agerat på, ingen annan svensk bank har agerat så.

Drygt en miljard

Tobias Baudin säger att det rör sig om drygt en miljard svenska kronor.

– Vi kommer att börja avvecklingen på en gång, vi kommer inte att göra några dåliga affärer men vi bedömer att det är helt rimligt att omplacera ungefär en femtedel inom några veckor.

Nordea fattar formellt beslut om flytten på en stämma i vår och om flytten stoppas kan Kommunals styrelse fatta ett nytt beslut, skriver Aftonbladet som först rapporterade om att Kommunal lämnar Nordea.

Har ni fått någon reaktion av Nordea?

– Vi har inte fått någon reaktion. Jag har bara noterat att de har sagt att det var ett lätt beslut att flytta och att det handlar om att tjäna mer pengar, säger Baudin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordea flyttas från Sverige

Mer i ämnet