Om inte Moderaternas sittande partiledare avgår kan det få förödande följder för partiet menar ett kommunalråd. Foto: TT

Kommunalrådet Pehr Granfalk vill se Anna Kinberg Batras avgång

Uppdaterad
Publicerad

Två kommunalråd inom Moderaterna riktar nu stark kritik mot Anna Kinberg Batra – den ena av dem kräver hennes avgång.

Samtidigt planerar Stockholmsmoderaterna att diskutera partiledarfrågan i morgon, enligt uppgift till SVT Nyheter.

En majoritet inom Stockholmsmoderaterna vill byta partiledare före valet 2018, uppger källor till SVT.

Kävlinges kommunalråd Pia Almström ansluter nu i kritiken mot Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Almström håller med kommunalrådet Pehr Granfalks kritik om att utvecklingen sedan maj månads avgångskrav inte gått i rätt riktning.

– Jag är orolig för hur det har utvecklats, säger Pia Almström.

Saknar du förtroende för Anna Kinberg Batra?

– Ja jag måste nog säga att jag gör det.

Kräver Anna Kinberg Batras avgång

Pehr Granfalk, Moderaternas kommunalråd i Solna, ger besked om att han vill se Anna Kinberg Batras avgång.

– Gör vi ingenting nu kommer vi behöva göra det efter valet och då kommer partiet ligga i spillror, säger han.

Pehr Granfalk är den senaste i raden av interna röster som vill se partiledaren Anna Kinberg Batras avgång. Sedan avgångskravet som fördes fram i slutet på maj i år har inte mycket blivit bättre, menar Pehr Granfalk (M).

– Tyvärr måste jag säga att det har blivit väldigt mycket sämre. Anna skulle förbättra sitt sätt att kommunicera. Hon skulle bli tydligare och rakare, ingenting av det här har tyvärr infriats, säger Granfalk till SVT Nyheter.

Pehr Granfalk är inte den enda som nu kräver Anna Kinberg Batras avgång. Kävlinges kommunalråd Pia Almström säger till SVT Nyheter att hon inte längre har något förtroende för partiledaren.

Stockholm kallar till telefonkonferens

Stockholmsmoderaterna planerar nu att diskutera partiledarfrågan vid en telefonkonferens i morgon onsdag, enligt uppgift till SVT Nyheter. En majoritet inom Stockholmsmoderaterna vill byta partiledare före valet 2018, uppger källor till SVT.

I Stockholmsområdet har ett minskat förtroende för Anna Kinberg Batra varit extra tydligt.

LÄS MER: Tunga moderater kräver Anna Kinberg Batras avgång

LÄS MER: SVT:s reporter Marmorstein ”Jag är inte förvånad”

”Förtroendet finns inte där”

Om inte Moderaternas sittande partiledare avgår kan det få förödande följder för partiet menar Granfalk.

– Förtroendet finns inte där. Vi kommer att gå mot en brutal valförlust. Gör vi ingenting nu kommer vi att behöva göra det efter valet och då kommer partiet ligga i spillror. Jag tycker vi ska rädda det som går att räddas kan, säger han.

Förtroende för partiledaren har inte blivit bättre, säger Granfalk och hänvisar till både opinionssiffror och samtal med väljare. Detta trots ommöbleringen i partitoppen.

– Det enda vi sett utav det är att partiets kris har blivit djupare. Det var en signal att det inte var rätt personer man flyttade på vid det tillfället. Vi kan inte längre skylla på att vi inte politikutvecklas, nu handlar det om att kommunicera politiken på ett bra sätt, säger Pehr Granfalk.

Fick sitta kvar efter Gustavssons krav

Efter det senaste avgångskravet kallade dåvarande partisekreterare Tomas Tobé läget för ”allvarligt”. Men Anna Kinberg Batra fick sitta kvar med hänvisning till att hon kunde förbättras i sin roll. ”Anna Kinberg Batra har ju också själv gett uttryck för att det är klart att det finns förbättringspotential”, sa Tomas Tobé då till SVT:s Aktuellt.

Själv svarade Anna Kinberg Batra på avgångskravet med följande ord: ”Jag tänker sitta kvar men jag tänker också ta till mig av kritiken”.

LÄS MER: Alla utom ett av partidistrikten stödjer Anna Kinberg Batra

M-röster har velat se hennes avgång

I maj i år talade SVT Nyheter med flera tunga företrädare för partiet som då inte såg någon annan lösning än att peta Anna Kinberg Batra. Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, krävde öppet hennes avgång. Samtidigt var det många internt i partiet som menade att Gustavssons utspel och avgångskrav var överdrivet och fel.

LÄS MER: Statsvetare: Riskabelt byta ut Anna Kinberg Batra ett år före valet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.