Anders Bergström har delgivits misstanke om brott av av åklagarmyndigheten. Foto: TT

Kommunals sparkade kassör misstänks för mutbrott

Publicerad

Fackförbundet Kommunals förre tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström misstänks för mutbrott. Han har förordnats en offentlig försvarare av tingsrätten.

– Jag har ingen kommentar, säger Anders Bergström när SVT får tag på honom.

Men Bergströms advokat Leif Gustafsson menar att han nekar till brott.

– Det är honom totalt främmande att göra sig skyldig till mutbrott. Han har aldrig haft någon sådan avsikt och han har heller aldrig gjort det. Det är hans absoluta inställning, säger Gustafsson.

Det är Riksenheten mot korruption som begärt att Anders Bergström ska få en offentlig försvarare eftersom han är misstänkt för givande av muta. Enligt handlingarna som lämnats in till Stockholms tingsrätt ska det misstänkta brottet ha begåtts i Stockholm under perioden 2014-2015.

Kommunal lägger locket på

– Så länge utredningen pågår så uttalar vi oss inte om anklagelserna mot Anders Bergström, säger Kommunals pressekreterare Jesper Pettersson.

Anders Bergström avgick i januari efter att Aftonbladet avslöjat att fackförbundet Kommunal gör storförluster genom att låta sitt handelsbolag Lyran satsa pengar i bland annat en mycket olönsam lyxkrog.

Bergström sade på en presskonferens i samband med att han avgick att Aftonbladets granskning visat att det förekommit ett flertal allvarliga fel i verksamheten och att flera av dem är hans ansvar. Dessutom sade Bergström att han inte alltid varit helt sanningsenlig i det han sagt till medierna.

– Det var mer representation på en Londonresa än jag tillstod i en intervju med Aftonbladet, sa han.

Utredningen klar under våren

När SVT når chefåklagare Alf Johansson vill han inte kommentera närmare vad misstankarna om mutbrott handlar om.

–  Det handlar om att hela ärendet är belagt med sekretess. Jag kan bara bekräfta att Anders Bergström har begärt en offentlig försvarare och att han också har fått det, säger Alf Johansson.

Om någon mer har delgivits misstanke om brott vill åklagaren inte kommentera, eller vilka utredningsåtgärder som gjorts.

När kommer utredningen att vara klar?

– Någon gång under våren, säger Alf Johansson.

I januari inledde Riksenheten mot korruption en förundersökning med anledning av att utrikesminister Margot Wallström fått hyra en lägenhet av Kommunal i en av förbundets fastigheter i Stockholm.

Bergströms advokat Leif Gustafsson håller för troligt att mutmisstankarna knyter an till lägenhetsaffäreren.

– Det mycket som talar för att det kan handla det.

Detta baserar han på tidigare uttalanden från åklagarens sida och att inga uttalanden i motsatt riktning gjorts när förundersökningen inleddes.

UD håller tyst

Men Utrikesdepartementet meddelar att man inte vill svara på frågan om även utrikesminister Margot Wallström delgivits misstanke.

– Vi har inga kommentarer så länge förundersökning pågår, säger hennes pressekreterare Erik Wirkensjö till TT.

Även Tomas Nilsson, som företräder utrikesminister Margot Wallström i utredningen av Kommunals lägenhetsaffär, låter via sin sekreterare hälsa att han inte har någon kommentar till förundersökningen mer än att ”han är förvånad över att den dragit ut så på tiden”. I övrigt hänvisar han till åklagaren.

Avslöjandena ledde till att förbundet tappade omkring 14.000 medlemmar och att Kommunals ordförande Annelie Nordström meddelade att hon avgår vid Kommunals kongress i maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet