Kommunals ordförande Annelie Nordström meddelar att hon avgår vid nästa kongress. Foto: TT

Kommunals ordförande avgår vid nästa kongress

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår. Efter att envist ha hängt kvar i en vecka ger hon till slut upp och avsäger sig sitt uppdrag. – Jag avgår vid nästa kongress i maj, säger hon.

För inte ens en vecka sedan avgick Kommunals kassör Anders Bergström efter avslöjandena av fackförbundets affärer och fester. Nu är det ordförande Annelie Nordströms tur. Under en presskonferens gav hon beskedet att hon har bestämt sig för att avgå vid nästa kongress i maj.

– Det som har rullat upp under senaste veckans granskning är inte acceptabelt. I går och i dag har förbundsstyrelsen haft möte. Vi både förstår och delar medlemmarnas upprördhet. Vi är ledsna att vi inte tidigare har förstått vidden av det här.

Kommunal sätter in åtgärdsplan

Hon säger, som hon tidigare har sagt, att granskningen har varit välkomnad och att hon tackar Aftonbladet. Sedan visar hon en lista på problemen som Kommunal har. Den rör bland annat alkohol-, struktur- och ägarstyrningsfrågor.

– Förbundsstyrelsen har enats om en kraftfull åtgärdsplan. Vi måste ta egna initiativ att aktivt leta efter om det finns fler problem, så att vi därefter kan säga att alla lik är ute ur garderoben. Vi måste givetvis också agera på sådant sätt att vi hindrar att de här bekymren återuppstår, och eller att nya osunda kulturer uppstår.

Fackförbundet ska förändras

Metoden ska vara att ta extern, professionell hjälp och att intervjua nyckelpersoner i organisationer för att upptäcka vad de har reagerat på.

Inom tio dagar ska Kommunal hålla ett extra årsmöte i handelsbolaget för att en ny styrelse ska utses. Tanken är att det ska lösa de akuta problemen. Inom en månad ska verksamheten ha utvärderats.

Även styrningen och stadgarna kommer att korrigeras.

– Det handlar om en tydlig gränsdragning mellan förtroendevalda och experter. Kassörsrollen har haft ett väsentligt mer exekutivt uppdrag än de övriga i ledningen som har skapat en maktposition, det vill vi inte ha.

Policyn kommer att bli strängare

Annelie Nordström upprepar flera gånger att Kommunal ”är” medlemmarna. Hon berättar att de har infört en gyllene regel som gäller från och med i dag:

– Vi måste kunna se medlemmarna i ögonen och garantera att allt vi gör, alla beslut vi fattar, allt vi gör varje dag i vårt arbete, är garanterat bra för medlemmarna.

Hon säger också att de har haft policys i åratal men att undantag har gjort. Det får inte längre förekomma.

– Vi ska göra en översyn av policys för uppstramning och tydlighet. Allt som är lagligt är inte lämpligt. Det handlar om varsamhet med medlemmarnas pengar och någon slags huvudprincip som man kan ha i bakhuvudet, att absolut inte vara mer generös än staten.

Ber om ursäkt

Annelie Nordström ser skamsen och sorgsen ut när hon ber om ursäkt.

– Jag vill be medlemmarna, de förtroendevalda och de anställda om ursäkt för de felaktigheter som har begåtts inom Kommunal. Från djupet av mitt hjärta: förlåt. Förlåt oss, förlåt mig, förlåt.

Enligt henne har förändringen redan påbörjats. Till exempel har förbundsstyrelsen har lovat varandra att inte tillåta alkohol i samband med aktiviteter.

Många medlemmar hoppar av

Annelie Nordström har blivit hårt kritiserad och många medlemmar har krävt hennes avgång. Sedan avslöjandena 13 januari har 9600 personer sagt upp sitt medlemskap i Kommunal. I snitt har förbundet förlorat omkring 3,5 miljoner per månad i medlemsavgifter.

– När det gäller medlemsraset har det givetvis att göra med den upprördhet som medlemmarna känner. De anställda inom dessa verksamheter verkligen behöver en fackförening. Jag hoppas att de ska att uppskatta att vi nu tar tag i det här och att vi återigen får en medlemstillströmning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet