Migrationsminister Tobias Billström (M). Foto: Scanpix

Kommuner kan tvingas ta emot flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 januari nästa år föreslår regeringen, med stöd från MP, att kommuner runt om i landet ska kunna tvingas ta emot ensamkommande asylsökande barn och unga.

– De barn som kommer till Sverige förtjänar ett värdig och genomtänkt mottagande. När vi har ett underskott av platser i systemet, då har vi inte en ordning som gynnar barnens bästa, säger Tobias Billström (M) om det nya förslaget till SVT Nyheter.

Kan inte överklaga

Antalet ensamkommande barn som söker asyl i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren. 2005 rörde det sig om 400. I år väntas runt 4.000 lämna in en asylansökan. I dag är det i princip frivilligt för kommunerna att ta emot de här barnen. Ett 60-tal kommuner har inget avtal som säger att man ska göra det.

– Det är orimligt, säger Tobias Billström.

Förslaget om en tvingande lagstiftning innebär att Migrationsverket utan speciella skäl ska kunna placera barnen i vilken kommun som helst, och kommunerna ska inte kunna överklaga besluten. Tobias Billström menar att man alltid ska arbeta med frivillighet i första hand men att man till slut måste se till andra lösningar när det inte fungerar.

Fyra kommuner gör huvudjobbet

Billström uppger att fyra kommuner i dag gör ”huvuddelen av jobbet”: Solna, Sigtuna, Mölndal och Malmö, där Malmö tar emot 50 procent av alla ensamkommande barn.

– Man får ställa sig frågan ”hur beter sig kommunerna egentligen mot varandra?” i ett sånt här läge. Det måste bli mer solidaritet mellan landets kommuner, säger Tobias Billström.

När det gäller kritiken om att lagförslaget inskränker principen om det kommunala självstyret, påpekar Billström att den frågan utretts och att utredaren kommit fram till att inskränkning är rimlig och proportionerlig i förhållande till behovet av att kunna ta emot ensamkommande barn.

– Alla kommer till slut att inse att det är barnens bästa som måste stå i första rummet, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.