Christina Kiernan, samordnare mot våldsbejakande extremism i Stockholms stad, är frustrerad när det gäller bristen på information kring Säpos utpekade extremister. Foto: SVT & TT

Kommuner saknar information om Säpos utpekade extremister

Uppdaterad
Publicerad

På några år har antalet våldsbejakande islamistiska extremister i Sverige gått från några hundra till tusentals, uppskattar Säpo. Men vilka är dessa extremister? Kunskapen är bristfällig hos de poliser och kommunala tjänstemän som arbetar i de städer som Säpo pekar ut, visar SVT Nyheters kartläggning.

Det är framförallt i vissa områden i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro som koncentrationen av våldsbejakande islamistiska extremister i Sverige är hög, enligt Säpos uppgifter.

Lokalt på dessa orter saknar dock både polisen och kommunala tjänstemän nödvändig kunskap för att kunna sätta in förebyggande och kontrollerande insatser. Det tycks finnas luckor i kunskapsöverföringen från Säpo.

LÄS MER: Säpo: Tusentals radikala islamister i Sverige

Frustration i Stockholms stadshus

I Stockholms stad är Christina Kiernan samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon har en bakgrund som jurist inom polisen, och ska leda arbetet mot extrema islamister.

Hon är frustrerad, för när det gäller just den gruppen saknar hon information.

– Den informationen är svår för en kommun att få. Det finns sekretessregler som förhindrar den överföringen av information.

LÄS MER: ”Ge oss en möjlighet att jobba med IS-återvändarna”

Känner inte till några återvändare

Hon erkänner att man i nuläget inte har någon kontroll och koll på de som återvänder från IS-kontrollerade områden i Mellanöstern.

– Nej det har vi inte. Vi vet inte om några återvändare. Vi skulle kunna vara mycket bättre. Det finns massor av erfarenheter från andra länder, säger Christina Kiernan.

– Vi kan inte prata med varandra idag. Det är helt orimligt när man i andra vågskålen har terrorism.

Vet du hur många våldsbejakande islamister det finns i Stockholmsområdet?

– Nej.

LÄS MER: Unga extremister i var femte kommun

Storstäderna saknar kontroll

SVT Nyheter har varit i kontakt med företrädare för polisen i de mest utsatta områdena i de fyra utpekade städerna. Ingen kan svara på hur många IS-sympatisörer det finns i respektive område – utom i Örebro, där polisen uppskattar skaran till mellan tio och femton personer.

Samtidigt uppskattar alltså Säpo antalet våldsbejakande islamistiska extremister i Sverige till tusentals, med en koncentration till just de fyra städerna Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro.

– Vi sätter samman ett informationspaket som överlämnas till polismyndigheten, säger Fredrik Hallström, biträdande chef för Säpos enhet för ideologiskt motiverade aktörer.

SVT Nyheter ställde frågan till de fyra utpekade orterna om kännedomen av IS-sympatisörer i kommunerna. De ter storstäderna svarade att de inte visste. I Örebro sa man sig känna till tio till femton personer – utav tusentals, enligt Säpos uppskattning. Foto: SVT

Säpo: Kan inte ta ansvar för polisens hanterande

Enligt Fredrik Hallström är dock delgivningen av information från Säpo till polismyndigheten ett relativt nytt system som möjligen kan ha barnsjukdomar

– Det nya systemet att hantera Säkerhetspolisens info är inte helt lätt. Det är ju hemligstämplad info och polisen måste själva göra en sekretessbrytande bedömning om informationen skall lämna myndigheten eller ej.

– Jag kan inte ta ansvar för hur polisen hanterar den info som vi lämnar, men vi lämnar den informationen så att polisen skall kunna ha kommunikationen med kommunen.

Ygeman inte nöjd

Inrikesminister Anders Ygeman är förvånad över de resultat som SVT har fått fram. Han säger att polisen måste få bättre information.

– Jag vet att det fungerar olika i olika städerna, men att det fungerar såhär dåligt det är inte till fyllest. Polisen kan dela med sig av den här informationen i dag men det är uppenbart att vi behöver tydliggöra det för polisen.

Ygeman tror också att polisen kan vara bättre informerad än vad som framgått av SVT:s undersökning.

– Det kan vara så att den här frågan är ställd till fel poliser. Polisen har varit för dålig på att dela med sig av information inom polisen. Men polisen ska ha den här informationen och de måste bli bättre på att dela den här informationen med socialtjänst och skola, sa Anders Ygeman.

Vi har ställt dessa frågor till poliser som arbetar i de områden som är särkilt utsatta i Göteborg (nordost), Stockholm (Järva), Malmö och Örebro.

Vet ni hur det ser ut i miljöerna?

 • Göteborg: En del, men vi har inte hela bilden.
 • Stockholm: Inte stor kunskap.
 • Malmö: Tillräcklig kunskap.
 • Örebro: En, del men inte hela bilden.

Hur många IS-sympatisörer finns i ert område?

 • Göteborg: Vet ej
 • Stockholm: Vet ej
 • Malmö: Vet ej, det är Säpos information
 • Örebro: Vi vet inte, uppskattningsvis 10-15 personer

Hur många återvändare har ni i ert område?

 • Göteborg: cirka 50 vuxna, oklart hur många barn
 • Stockholm: cirka 40 vuxna i hela Stockholm, oklart hur många barn
 • Malmö: Vet inte, det är Säpos information
 • Örebro: Ett tiotal vuxna och två barn

Har ni kontakt med personer i den gruppen?

 • Göteborg: När de är aktuella i brottsutredningar
 • Stockholm: Nej
 • Malmö: Inte direkt, med personer kopplade till dem
 • Örebro: Vi jobbar inte aktivt med dem

Fungerar arbetet mot våldsbejakande extremism i ert område?

 • Göteborg: Nej, det finns mycket kvar att göra
 • Stockholm: Mycket dåligt
 • Malmö: Helt okej, kan bli bättre
 • Örebro: Bra, men önskar vi kunde göra mer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.