Kerstin Macke Eriksson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blev alldeles kärvt i halsen när man andades, säger Kerstin Macke Eriksson. En av de privatpersoner som larmade. Foto: Per Nilsson

Kommuner varnades för Think Pink – men sopbolaget lyckades ändå fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Trots att privatpersoner och kommunanställda varnade andra kommuner för sopbolaget Think Pinks metoder, kunde företaget fortsätta dumpa tiotusentals ton osorterat avfall i flera år.

– Jag kände att jag måste göra min medborgerliga plikt, säger Kerstin Macke Eriksson från Botkyrka.

Under en miljöinspektion hos en markägare i Norrtälje 2016 upptäckte inspektören att en väg på tomten bestod av osorterat och misstänkt miljöfarligt byggavfall. Hon fick reda på att avfallet kom från en av Think Pinks avfallsanläggningar i Botkyrka och ringde kommunen.

Men i Botkyrka hade man inte upptäckt något konstigt med bolaget.

Många kommuner larmades

I dag står elva personer åtalade i Think Pink-härvan. I den omfattande förundersökningen framgår det att flera kommuner där Think Pink dumpat sopor hade varnats för bolaget. Flera privatpersoner, kommunanställda och lokalpolitiker larmade när de misstänkte oegentligheter i Think Pinks sophantering.

SVT har hittat varningar från 2016. Trots det kunde Think Pink fortsätta tills de gick i konkurs 2020.

En av varningarna kom från en invånare i Botkyrka 2016. Han skrev till kommunen att “verksamheten bedrivs av kriminella”, misstänkte att företaget skulle gå i konkurs och att kommunen då skulle få betala för att bli av med avfallet.

2018 skrev Kerstin Macke Eriksson i Botkyrka till Västerås Stad. Hon varnade för vad hon sett i Kassmyra inför Think Pinks etablering i Skultuna. Efter det larmade ett kommunalråd i Västerås också Laxå- och Östhammars kommun.

Kommuner var begränsade

Think Pink kunde fortsätta bland annat för att kommunernas möjlighet att sätta stopp var begränsad.

Enligt bolaget lagrade de avfall under 10 000 ton tillfälligt. För det krävs inget tillstånd, bara en anmälan. När sopbergen växte och låg längre än tillåtet så flyttade de istället en del av soporna till andra platser.

– I och med att den här typen av verksamheter är anmälningspliktiga upp till den här väldigt höga nivån mängden avfall så är det inte så lätt för kommunerna att säga ”nej, ni är inte välkomna hit”, säger Anna Thunell, (MP) tidigare kommunalråd i Västerås Stad.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.