Edas kommunalråd Hans Nilsson (HEL) överklagar valresultatet i kommunvalet Foto: SVT

Kommunvalet i Eda överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Edas kommunalråd Hans Nilsson (HEL) överklagar valresultatet i kommunvalet.

Anledningen till att kommunalrådet överklagar till Valprövningsnämnden är att en socialdemokratisk politiker på valdagen anmäldes för otillbörlig påverkan.

– Det var en S-kandidat som i vallokalen i Charlottenberg ”hjälpt” väljare att rösta och även att kryssa. Han var inne i vallokalen ett flertal gånger, berättar Hans Nilsson (HEL) för SVT.

Val 2018 – #dinröst

Eda kommun har också polisanmält händelsen och enligt NWT, som var först med att rapportera nyheten, vill Nilsson att Valprövningsnämnden prövar om det krävs omval i kommunen.

– Motivet är att det ska aldrig råda någon tvekan om att valet går schysst till. Eda kommun har lågt valdeltagande, varje röst är viktig, säger Nilsson till SVT.

Den utpekade politikern säger själv i en kommentar till SVT Nyheter Värmland att han inte har påverkat någon att rösta på det ena eller andra sättet.

– Det är skitsnack, de är bara dåliga förlorare. Ingen kan vinna valet på 23 röster, säger han.

Han säger också att det är rätt att han var vid vallokalen men detta bara för att fylla på valsedlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet