Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vänsterpartiets tillträdande partiledare Nooshi Dadgostar sa i Morgonstudion att hon inte ser på misstroendet mot Löfven som ett hot, snarare ”en vänlig uppmaning att lyssna på LO.” Foto: SVT

Arbetsrätten snart i Dadgostars knä: ”Står fast vid det vi sagt”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen väntas Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt lämna över partiledarposten till vice partiordförande Nooshi Dadgostar. I samband med det lämnar han också över den pågående konflikten om arbetsrätten och hotet om en misstroendeomröstning.

– Jag står fast vid det som vi sagt redan från början, säger Nooshi Dadgostar.

I går kom beskedet att regeringen slopar den omdebatterade las-utredningen.

”Fack och arbetsgivareär helt enkelt bäst lämpade att göra upp om de långsiktiga spelreglerna på arbetsmarknaden”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) på Facebook.

Nooshi Dadgostar välkomnar beskedet.

– Det var en extrem utredning som förstörde den här förhandlingen, genom att regeringen ställde sig på arbetsgivarens sida. Det gör att i en förhandling behöver inte arbetsgivaren ge med sig så mycket, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

”Ser det inte som ett hot”

Socialdemokraterna vill att förändringarna i arbetsrätten ska utgå från parternas överenskommelse – men den står inte LO bakom. Det är inte Vänsterpartiet beredda att acceptera och har hotat med att försöka avsätta regeringen om man inte får som man vill i frågan.

– Det vi säger framöver är att LO behöver finnas med här. För mig är det inte en partuppgörelse när nästan 1,5 miljoner butiksanställda, byggnadsarbetare och busschaufförer inte är med. Det är ju nästan halva arbetsmarknaden, säger Nooshi Dadgostar.

Står hotet om att försöka avstäta regeringen fast?

– Jag ser det inte som ett hot utan som en vänlig uppmaning till statsministern att nu lyssna på LO:s medlemmar. Man kan inte strunta i så många människor som gör ett så viktigt jobb, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer