Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rättschefen: ”De är ju inte förhindrade att leverera elen” Foto: TT/SVT

Konsumentverket: Det finns inte skäl att häva avtal

Uppdaterad
Publicerad

Flera elbolag utreder möjligheten att säga upp fasta elavtal med hänvisning till force majeure, enligt uppgifter till Ekot. Men det har de inte skäl att göra, anser Konsumentverket.

– De är ju inte förhindrade att leverera elen, säger rättschefen Gabriella Fenger-Krog.

Flera elbolag utreder nu möjligheten att säga upp fasta avtal med anledning av de strypta gasleveranserna från Ryssland som driver upp elpriserna, rapporterar Ekot.

Konsumentverkets rättschef Gabriella Fenger-Krog säger att det är svårt att kommentera den uppkomna situationen eftersom uppgifterna än så länge är knapphändiga.

Men myndighetens grundinställning är att avtalen inte bör gå att riva upp.

– Generellt gäller att avtal ska hållas, säger hon.

Eftersom elen i huvudsak produceras i Sverige gör Konsumentverket bedömningen att bolagen inte på något vis är förhindrade att leverera el till kunderna – även om man inte vill göra det till de lägre priserna. 

– Eftersom bolagen kan leverera el bedömer vi att det här inte är en force majeure-situation. Man är inte på något vis förhindrad att göra det och det finns inte skäl att häva avtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.