Foto: SVT Design/TT

Konsumentverket varnar för kritiserat telefonföretag

Uppdaterad
Publicerad

I går berättade SVT Nyheter om cancersjuka Göran Andolf som lurats av telefonbolaget 4one. Nu varnar Konsumentverket för bolaget som fått 60 anmälningar mot sig. – De drabbade har fått fakturor för telefonabonnemang som de inte har beställt, skriver Konsumentverket.

Efter att SVT Nyheter rapporterat om det kritiserade telefonbolaget 4one, varnar nu Konsumentverket för bolaget och menar att marknadsföringen strider mot marknadsföringslagen.

Sedan maj i år har man tagit emot 60 anmälningar mot företaget dessutom har mer än 250 personer hört av sig till Konsumentverket för att få hjälp efter att ha kontaktats av säljare.

– Anmälarna berättar att företagets säljare ringt dem och påstått att de fått i uppdrag att ta över konsumentens nuvarande telefonabonnemang, skriver Konsumentverket.

Huvuddelen av de drabbade är äldre, och en gemensam nämnare är att de äger skog- eller jordbruksfastigheter. Det gör att 4one betecknar dem som företag – och att de därmed inte skulle ha någon ångerrätt. En av de drabbade är cancersjuka Göran Andolf som SVT tidigare rapporterat om.

Kritiseras på flera punkter

Teleföretaget kritiseras nu av Konsumentverket på en rad punkter. De har bland annat påstått att de gått samman med konsumentens teleoperatör. De har inte informerat om kunderna lagstadgade ångerrätt vid telefonförsäljning. Och när anmälarna sedan försökt häva abonnemangen har 4one nekat anmälarna att utöva sin ångerrätt.

– På så vis har konsumenternas lurats. De drabbade har sedan fått fakturor för telefonabonnemang som de inte har beställt. Det förekommer även att konsumenter blivit anslutna och fakturerade av 4One Telekom trots att de aldrig tackat ja, skriver Konsumentverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserade telebolaget 4one

Mer i ämnet