Ett skriftligt kontrakt är ett måste för alla andrahandsuthyrningar, säger juristen Tobias Gradén från Hyresgästföreningen. Arktivbild. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Kontraktet, hyran och möblerna – tre saker att ha koll på i bostadsdjungeln

Uppdaterad
Publicerad

Ska du hyra en bostad i andrahand – eller är du självaste hyresvärden? Oavsett vilket gäller det att ha koll på allt från kontraktskrivning till prissättning. Här är juristens bästa tips i bostadsdjungeln.

Dubbelkolla att hyran är skälig 

Hyresrätter 

Enligt den nuvarande lagen för hyresrätter råder det en del oklarheter kring vad en skälig hyra för dessa är, menar Tobias Gradén, jurist vid Hyresrättsföreningen. 

Men i oktober kan det bli ändring på det. Ett lagförslag från regeringen, som klubbades igenom i april i år, innebär bland annat att den som hyr ut sin bostad inte får ta ut en större kostnad än det man själv betalar. Hyresvärden får ta ut vissa tillägg för möbler, men max 15 procent av priset.

– En lägenhet som kostar 10 000 kronor i månaden, som hyrs ut möblerad, får inte kosta mer än 11 500, säger Tobias Gradén. 

Hur ska man som andrahandshyresgäst veta att man betalar ”rätt” hyra? 

– Det går inte riktigt att veta, men du kan be hyresvärden om att visa kontraktet.

Tobias Gradén, jurist vid Hyresgästföreningen. Foto: Privat.

Bostadsrätter 

Här är det betydligt svårare att kontrollera och ställa krav som hyresgäst. Hyresvärden får ta ut en hyra som ”inte påtagligt överstiger” summan av kapitalkostnaden och driftskostnaden, enligt lagen. 

– Det kan mycket väl hända att två identiska bostadsrätter har olika pris beroende på att de köptes vid olika tidpunkter i konjunkturen, säger Tobias Gradén och utvecklar:

– Vill man ha riktigt bra koll får man vara insatt i marknadsläget.

Håll kontrakt och kontakt skriftligen

Ett skriftligt kontrakt är a och o, menar Tobias Gradén.

– Om man bara har ett muntligt avtal kan det vara otroligt svårt att bevisa vad man kommit överens om.

Han tipsar även om att hålla den mesta av kontakten under uthyrningsperioden skriftligen, hellre än över telefon, av samma anledning.

Ha alltid med uppsägningstid i kontraktet, reglerna där är olika beroende på om det är en hyresrätt eller en bostadsrätt, samt hur länge bostaden ska hyras ut.

Kom ihåg vilka möbler som hyrs ut – och hur bostaden ser ut 

Hyrs lägenheten ut möblerad? Skriv en förteckning på vilka saker som ingår. Man kan även ha ett besiktningsprotokoll som går igenom bostadens skick.

Vissa hyresvärdar tar ett foto av bostaden innan de lämnar över nyckeln.

– Men kom ihåg att det bara är ett foto. Ska man ska vara riktigt noga så kan man låta bägge parter signera bilderna.

Lagar och tillstånd

För bostadsrätter gäller lagen om uthyrning av egen bostad, för hyresrätter gäller hyreslagen.

Glöm heller inte att självständig andrahandsuthyrning alltid måste godkännas av bostadsrättsföreningen eller hyresvärden. Godkänner de inte kan man pröva fallet i hyresnämnden.

Källa: Hyresgästföreningen, Hyresnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.