Arkivbild. Personerna på bilden har ingenting att göra med innehållet i artikeln. Foto: TT

Kraftig ökning av anmälda arbetssjukdomar bland anställda inom vård och omsorg

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda arbetssjukdomar har ökat kraftigt i corona-pandemins spår, särskilt bland yrkesgrupper inom vård och omsorg. Det visar ny statistik från Arbetsmiljöverket som SVT har tagit del av.

– I princip hela ökningen är corona-relaterad, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

En arbetssjukdom är en sjukdom som uppkommit under arbetstid eller till följd av arbete, till exempel om en arbetstagare blir smittad på sin arbetsplats.

Coronapandemin

Enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket, har 8 596 anmälningar kommit in till myndigheten gällande arbetssjukdomar under de första sex månaderna av 2020. En ökning med 60 procent jämfört med samma period förra året.

Vårdanställda mest utsatta

6 300 anmälningar rör kvinnor – en ökning med 85 procent, medan motsvarande siffra för män har ökat med 16 procent, till 2 296 anmälningar.

Den stora skillnaden ska bero på att flest kvinnor jobbar inom de mest utsatta branscherna för coronaviruset, som vård och omsorg. För den branschgruppen har 4 930 anmälningar inkommit, en ökning med 219 procent.

Anette Kjellström är undersköterska på ett äldreboende i södra Stockholm. Där har både boende och personal blivit sjuka i covid-19.

– När vi själva fick det, då insåg jag att jag jobbar med något som jag själv kan dö av. Jag kan föra över det här till mina nära och kära. Det var jättejobbigt, säger hon.

Begränsad tillgång till skyddsutrustning

Enligt fackförbundet Kommunal var begränsad tillgång till skyddsutrustning den främsta anledningen till smittspridning.

– Vi har fått driva en stenhård kamp för att få de enklaste munskydden till äldreomsorgen och då ser vi också att det är de yrkesgrupperna som drabbas betydligt hårdare än andra yrken. Det tycker jag – rent ut sagt – är för jäkligt, säger Tobias Baudin, förbundsordförande på Kommunal.

Även Anette Kjellström är kritisk till att det har saknats skyddsutrustning.

– Vi vet ännu inte så mycket om den här smittan, den är lömsk. Då måste vi utgå ifrån att den finns hela tiden och då måste vi ha skyddsutrustning hela tiden. Då räddar vi både våra gamlas liv och våra egna liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet