Kraftigt ökad försäljning av D-vitamin under pandemin – Livsmedelsverket varnar

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av kosttillskott med D-vitamin har nått rekordnivåer. En del tar D-vitamin i tron om att det ska skydda mot covid-19, men livsmedelsverket varnar för allvarliga hälsorisker eftersom vissa tillskott innehåller för höga doser D-vitamin.

– De kan i värsta fall leda till njursvikt, säger Bettina Julin, nutritionist Livsmedelsverket.

Enligt branschorganisationen Svensk egenvård har försäljningen av D-vitamin nått rekordnivåer.

En av anledningarna tros vara den senaste tidens påståenden om en koppling mellan D-vitaminbrist och ett svårt insjuknande i covid-19.

– Det är så pass mycket som talar för att D-vitaminbrist skulle kunna vara orsaken till att man drabbas svårt, säger Mats Humble som är psykiatriker och forskare.

Drar för stora växlar

Men det här är ett resonemang som saknar vetenskapligt stöd.

– Man drar väldigt stora växlar på samband som man kan hitta i vissa studier. Det är inte baserat på evidens, så mycket kan jag säga, säger Håkan Melhus, professor i klinisk farmakologi.

Han menar att det finns en övertro kring D-vitamin och påstådda kopplingar till allt från covid-19 till cancer och psykisk ohälsa.

– Man hittar många studier med samband mellan låga D-vitaminnivåer och diverse olika problem och sjukdomar. Men när man sedan gör randomiserade studier så ser man inte de effekterna, säger Melhus.

Inget försäljningsstopp

SVT har kartlagt flera svensksålda produkter som innehåller högre nivåer D-vitamin än vad Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet anser vara säkra för dagligt intag.

Företagen som säljer dessa produkter menar att de inte är farliga. 

Det anser inte heller deras branschorganisation Svensk egenvård som meddelar att det inte kommer bli aktuellt att uppmana företag att sluta sälja dessa produkter.

Livsmedelsverket varnar

Men Livsmedelserket vill höja ett varningens finger.

– Man ska vara medveten om riskerna med att ta så här höga doser. Det finns inte heller några extra hälsofördelar med att göra det, säger Bettina Julin på Livsmedelverket.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet rekommenderar att man inte förtär mer än 100 mikrogram D-vitamin per dag. 

På förpackningen till ditt kosttillskott framgår hur mycket D-vitamin det innehåller. 

Dosen uppges antingen i mikrogram (µg) eller i enheter (IE eller IU). 

Om din produkt innehåller mindre än 100 µg eller 4000 IE eller IU är dosen säker för dagligt intag enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. 

Värt att tänka på är att den som äter en varierad kost, som exempelvis innehåller fet fisk och mejeriprodukter, redan får i sig en del D-vitamin genom kosten. 

Enligt Livsmedelsverket behöver de flesta svenskar inte ta något kosttillskott med D-vitamin. För några grupper finns dock rekommendationer.  

Det gäller alla barn under 2 år och alla vuxna över 75 år. Det gäller också alla som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat och alla som inte exponeras för solljus på sommaren. 

Livsmedelsverkets rekommenderade dos är 10 mikrogram (10 µg eller 400 IE/IU) och för några 20 mikrogram (20 µg eller 800 IE/IU) per dag. 

Läs mer om D-vitamin på Livsmedelsverkets hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.