Det går att öka halterna av D-vitamin i kroppen på andra sätt än genom solljus. Foto: TT

GUIDE: Mörkret är här – det här behöver du veta om D-vitamin

Uppdaterad
Publicerad

Med en solig sommar i ryggen kan många svenskar gå in i höstmörkret med ovanligt mycket D-vitamin i kroppen. Men den som stannade inomhus vid fläkten i somras räddas knappast av att ge sig ut i solen nu.– Så här års kan man lägga sig i bikini hela dygnet utan att det hjälper, säger forskaren Eva Klingberg.

SVT Nyheter reder tillsammans med forskaren och läkaren Eva Klingberg ut hur länge vårt samlade lager av D-vitamin egentligen räcker. Hon har studerat nivåer av D-vitamin hos friska blodgivare under olika årstider.

Kan räcka längre in på vintern

Kroppen kan samla på sig D-vitamin i huden genom solljus ungefär från i början av mars till slutet av september. Där emellan är UV-ljuset för svagt för att det ska ge någon effekt.

Har du däremot samlat på dig en ordentlig mängd D-vitamin under sommaren räcker den längre in på vintern, enligt Eva Klingberg.

– Så här års spelar det ingen roll hur mycket man är ute, nu går det inte att sola sig till D-vitamin. Man kan lägga sig i bikini hela dygnet utan att det hjälper. Startar man på en högre nivå så räcker det längre, säger hon.

Aldrig nere på noll

Även om nivåerna av D-vitamin i kroppen går nedåt under vinterhalvåret innebär det inte att det går ned hela vägen till noll. Nivåerna är som lägst i januari och februari – om man inte reser till sydligare breddgrader under höst och vinter.

– Det kommer inte att ta slut, men när vi gjorde en undersökning på friska blodgivare i Göteborg under vinterhalvåret såg vi att hälften av dem hade lägre halter D-vitamin än det rekommenderade gränsvärdet, säger Eva Klingberg.

Tröttheten behöver inte bero på D-vitaminbrist

Trötthet, nedstämdhet och depression är symptom som många känner kryper på i takt med att solen tittar fram allt mer sällan.

Men Eva Klingberg, forskare och överläkare vid reumatologkliniken på Sahlgrenska akademien, menar att det kan bero på många andra faktorer än minskat solljus.

– Det är många andra faktorer som spelar in under vintern. Lågt D-vitamin har kunnat kopplas till många kroniska sjukdomar, men man vet inte om D-vitamin orsakar sjukdom eller försämrar hälsan, eller om det beror på att sjuka människor inte går ut lika mycket som friska människor. Det är lite som hönan eller ägget, säger hon.

Öka D-vitaminet utan sol

Det går att öka halterna av D-vitamin i kroppen på andra sätt än genom solljus. Framför allt handlar det om att äta livsmedel som innehåller mycket D-vitamin, som lax och olika mejeriprodukter.

– Fet fisk och mejeriprodukter som är berikade med D-vitamin är bra att äta. Även svamp, särskilt kantareller, är rikt på D-vitamin, säger Eva Klingberg.

Delade meningar om kosttillskott

Många svenskar väljer att fylla på D-vitaminlagret med hjälp av olika kosttillskott. Men enligt Eva Klingberg råder det delade meningar om huruvida det hjälper eller inte. Det finns även olika uppfattning om vilka värden som ska eftersträvas.

– Om man inte har väldigt låga nivåer är det väldigt ovisst och osäkert om man egentligen behöver äta några kosttillskott. Studier har inte visat på några stora effekter, säger Eva Klingberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.