Liberalernas förbundsordförande i Kronoberg, Gunnar Nordmark Foto: TT

Förtroendet naggat i kanten

Uppdaterad
Publicerad

Efter krismötet i Liberalernas riksdagsgrupp igår är de lokala liberalerna irriterade. Många anser att det seglat upp en partiledardiskussion framför öppen ridå. Stödet för ledningen är naggat i kanten, men står ännu fast, visar SVT Nyheters rundringning bland länsordförandena.

Liberalerna i Kronoberg anser att partiledningen ska ställa sina platser till förfogande och att man bör tidigarelägga landsmötet för att välja om partiledningen inför valet: 

– Det är i första hand inte en personfråga. Det handlar om hur partiet ska ledas på bästa sätt inför valet 2018, säger Gunnar Nordmark, ordförande i Kronoberg.  

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

Liberalernas ordförande i Uppsala, Malin Sjöberg Högrell tycker att det är för tidigt att diskutera om man ska tidigarelägga landsmötet redan nu. 

– Alla handlar i affekt just nu. Birgitta Ohlsson är tydligt med att hon har en avvikande åsikt. Vi måste se till att man diskuterar saker innan man går ut med förslag. I alla partier håller inte alla med.  Men man behöver ha en ledning, en partistyrelse. Vi måste hjälpas åt att bli bättre på detta, säger Sjöberg Högrell. 

Inte heller Ulrika Westerlund, Liberalernas ordförande i Västerbotten tycker att det vore en bra idé att tidigarelägga landsmötet. 

– Nej, har vi det väljer vi att sätta partiledarfrågan i fokus.

Ska partistyrelsen ställa sina platser till förfogande?

 – Det är en samvetsfråga hos varje enskild ledamot. Mitt förtroende finns kvar, lite naggat i kanten. 

Carina Liljesand, ordförande i Göteborg är märkbart irriterad över hela diskussionen. 

–Det har fått för stora proportioner hela händelsen helt enkelt. Jag förstår Björklunds argument om SD, men man kan tycka olika. Ohlsson är färgstark och en sann liberal, jag tror inte att Björklund tycker att hon ska avgå heller. 

Jonas Andersson, regionråd i Västra Götaland och sitter i Liberalernas partistyrelse, förstår de upprörda känslorna över att ledande liberaler driver olika linjer offentligt. 

– Ja jag förstår kritiken, det blir ett otydligt parti. Lösningen har ju tagits fram nu i mötet med riksdagsgruppen igår. Man ska ändra sina interna arbetsformer, med ökad öppenhet och så.

Jonas Andersson har inte hört några krav från medlemmarna på att landsmötet ska tidigareläggas, som har framförts av Liberalerna i Kronobergs län. 

”Kommenterar ingenting”

Leiph Berggren, förbundsordförande på Gotland säger på förmiddagen att han stödjer både Björklund och inte tycker att landsmötet behöver tidigareläggas:  

– Spontant, personligen, ser jag ingen anledning till det, säger han till SVT före lunch. 

Men under dagen har frågorna lagts till dagordningen på ett medlemsmöte nästa torsdag,  och efter det säger Leiph Berggren följande: 

– Jag kommenterar ingenting före medlemsmötet på torsdag. Jag tycker ingenting, jag är förbundsordförande. 

Östergötland ska också diskutera saken på ett medlemsmöte.  

SVT Nyheter har pratat med arton länsordföranden och nästan alla distrikt SVT pratat med tycker att både Jan Björklund och Birgitta Ohlsson ska sitta kvar i ledningen. Även Ulrika Westerlund, ordförande i Västerbotten: 

– Det är svårt att ha uppfattning men den som ingår i en ledningsgrupp, måste ha förtroendefulla samtal i en ledningsgrupp. Jag förväntar mig att vårt parti har en professionell ledning. 

Birgitta Ohlsson har fått skarp kritik från partikamrater sedan hon har tagit avstånd från partiledaren Jan Björklund offentligt. Dels från hans uttalande om att SD bör bjudas in till politiska samtal, dels från hans förslag om att stoppa nya religiösa friskolor. I somras valde Ohlsson dessutom att rösta emot den migrationspolitiska överenskommelsen som partiet står bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

Mer i ämnet