Krav och kontroller bakom minskade vinster

Uppdaterad
Publicerad

2013 blev ett tufft år för flera av de företag som får pengar från Arbetsförmedlingen för att ge stöd och hjälp till arbetssökande. Mer krav och kontroller från Arbetsförmedlingen beskrivs som en viktig förklaring från bolagen.

Arbetsförmedlingen har de gångna åren betalat ut miljarder både till anordnare av Fas 3 – som ska ge långtidsarbetslösa sysselsättning mot ett bidrag på ungefär 5 000 kronor i månaden – och till så kallade kompletterande aktörer – som utfört bland annat jobbcoachning för arbetslösa.

Under fjolåret granskade SVT de kompletterande aktörerna, vilket i sin tur ledde till en skärpt granskning från Arbetsförmedlingen.

Fokus arbete

Den slog hårt mot bolaget Personalstrategerna, som fram till i fjol varit en ekokomisk framgångssaga. Nu fick man en rad avtal upphävda och ett återbetalningskrav på 12 miljoner från Arbetsförmedlingen.

Visar minusresultat

I februari kunde SVT berätta att företaget numera är en förlustaffär, med ett minusresultat på fyra miljoner. Samtidigt hade de två ägarna till moderbolaget Happy Business dock fortsatt ta ut aktieutdelningar, löner och pensionsavsättningar på närmare 20 miljoner.

Men Personalstrategerna är inte det enda uppmärksammade coachföretaget som nu har röda siffror. Även rikstäckande Miroi gör ett förlustresultat för 2013, trots ökad omsättning under året.

Miroi fick ingen kritik vid Arbetsförmedlingens granskning, men flera deltagare har klagat på vad man uppfattat som innehållslösa aktiviteter, och i SVT:s granskning reagerade många på att man haft filmvisning med popcorn som en del av aktiviteterna.

Branschföreträdare som SVT talat med framhåller att Arbetsförmedlingen avvecklar flera av de program där kompletterande aktörer haft stora uppdrag, däribland tjänsterna jobbcoachning och arbetslivsinriktad rehabilitering. Nya upphandlingar är på gång men har ännu inte kommit på plats.

Tuffare i Fas 3

Även bland företagen som levt på att sysselsätta långtidsarbetslösa i Fas 3, numera sysselsättningsfasen, hittar vi nedåtgående vinstkurvor. Mediecopy i Göteborg har länge varit en av Västsveriges största privata Fas 3-anordnare, och där pekar resultatet nedåt år efter år.

Mediecopys företrädare Stig Norin säger till SVT att marginalen hela tiden minskar mellan bidragen från Arbetsförmedlingen och de kostnader man får för att uppfylla myndighetens krav.

Kraven på personaltäthet och utrustning har enligt honom ökat märkbart, liksom kontrollerna från Arbetsförmedlingen, medan anordnarbidraget på 5 000 kronor per deltagare och månad inte räknats upp över huvud taget.

Berätta din historia

Har du egna erfarenheter av företagen som ska hjälpa arbetslösa? Hör av dig till SVT här eller diskutera under #dinröst i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus arbete

Mer i ämnet