• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Försäkringskassan återinför krav på läkarintyg från och med den 1 november.

Försäkringskassan återinför krav på läkarintyg

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan återinför krav på läkarintyg för dem som ansöker om sjukpenning.

Myndigheten återgår därmed till reglerna som rådde innan coronapandemin.

När coronapandemin utbröt slopades kravet på läkarintyg för dem som vill stanna hemma från arbetet på grund av sjukdom. Det gjordes för att lätta på trycket på vården. Nu ska de gamla reglerna återinföras, bekräftar Försäkringskassan.

De nygamla reglerna införs från och med den 1 november och innebär att det krävs läkarintyg för att kunna ansöka om sjukpenning eller ersättning för vab (vård av barn).

”Dags att återgå till ordinarie regler”

Enligt Försäkringskassan beror förändringen på att trycket på vården minskat. Myndigheten har också fått signaler från Socialstyrelsen och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) om att de tidigare reglerna bör återinföras.

– Vi bedömer helt enkelt att det är dags att återgå till ordinarie regler, säger Michael Erliksson, Försäkringskassans rättschef.

Finns det några indikationer på att det har fuskats med sjukfrånvaron i landet?

– Vi har fått sådana indikationer, ja. Att man till exempel anmält vård av barn trots att barnet inte har behövt det, säger Michael Erliksson.

Läkarintyget kommer att begäras in från dag 15 vid sjukskrivning och vid dag 8 för vård av sjukt barn.

Sjukpenning

• Om din första sjukdag inträffar före den 1 november kommer Försäkringskassan avvakta med att begära in läkarintyg för perioden mellan dag 15 och 21.

• Om din första sjukdag är 1 november eller senare behövs ett läkarintyg från dag 15 i sjukperioden.

Vab

• För föräldrar som vabbar gäller krav på läkarintyg från och med 1 november – om barnets sjukperiod är 8 dagar eller längre.

• Om ditt barn blir frisk innan 1 november 2020 behöver du inte lämna in något läkarintyg.

• Om ditt barn fortfarande är sjukt efter 1 november måste du lämna in ett läkarintyg dag 8 av barnets sjukperiod.

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet