Jerzy Sarnecki. Foto: Claudio Bresciani / TT

Kriminologen om ändrade historien: Det gör honom mindre trovärdig

Uppdaterad
Publicerad

En svensk journalist saknas sen natten till fredag. Mannen som misstänks för vållande till kvinnans död har enligt polisen ändrat sin historia om kvällen.

– Det gör honom mindre trovärdig, att han har något att dölja och hittar på grejer, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Den svenska journalisten sågs sist på ubåten UC3 Nautilus tillsammans med båtens ägare Peter Madsen, som nu är häktad misstänkt för vållande till kvinnas död. Tidigare har den misstänkte sagt att han släppte av den saknade kvinnan vid Refshaleøen, utanför Köpenhamn, runt 22.30-tiden på torsdagskvällen.

– Vi har sedan dess fått en annan förklaring, säger Jens Möller vid Köpenhamnspolisen på en presskonferens på söndagen.

Vad den nya förklaringen är vill polisen inte gå in på.

– Personer som har skumma saker för sig gör just så att de hittar på skumma historier. Det gör honom mindre trovärdig, att han har något att dölja och hittar på grejer, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Trots att han kanske inte är trovärdigt betyder det inte alls att han dödat henne, det kanske är någon annan anledning till att han anger olika versioner på historien.

TV: Ubåtsägaren ändrar sin förklaring till vad som hänt kvinnan

Utredningen försvåras av vattnet

Polisen meddelade på en presskonferens under söndagen att de ser ubåten som en möjlig brottsplats.

– Jag vill understryka att vi inte vet om han är skyldig, han är bara misstänkt. Men rent polisiärt kan man resonera att han dödat henne, dumpat kroppen i havet och sen sänkt ubåten för att förstöra bevis.

Under lördagen påbörjade polisen bärgningen av ubåten och på söndag förmiddag kunde polisens kriminaltekniker börja den tekniska undersökningen efter att den tömts på vatten.

– Det är definitivt så att utredningen försvåras avsevärt att den fyllts med vatten, säger Jerzy Sarnecki.

– Om det till exempel finns blodspår blir de mycket, mycket svårare att hitta. Är det fingeravtryck kan de också spolas bort.

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsfallet i Danmark

Behövs ingen kropp för att häktas

Peter Madsen har häktats misstänkt för att ha orsakat kvinnans död, trots att hon fortfarande är försvunnen. Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki behövs inte en kropp för att en person ska kunna misstänkas.

– Det finns några ytterst få fall i Sverige där man dömt folk för mord utan att kroppen ska hittas.

För att en person ska häktas behövs inte heller lika starka bevis som för att döma en person.

– Det är oändligt mycket svårare att leda till bevis att en person har mördat någon om man inte har en kropp, säger Jerzy Sarnecki.

LÄS MER: Det här vet vi om den danske ubåtsägaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.