Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s kartläggning visar att flera av de kriminella nätverken styrs av ledare som håller till i andra länder. Foto: TT/SVT

Kriminologen: Ovanligt våldsam period nu

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år ligger antalet dödade i skjutningar något lägre jämfört med samma period rekordåret 2022. Samtidigt finns tecken på att det snabbt kan svänga. Bara den senaste veckan har sex personer skjutits ihjäl.

– Vi är helt klart inne i en ovanligt våldsam period nu, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet.

Mellan den 7 och 14 september har sex personer skjutits ihjäl i Sverige. Bland offren finns en mamma till en gängkriminell samt en 25-årig man som tros ha mördats av misstag. Samtliga skjutningar har skett i Uppsala och Stockholm.  

– Sex döda är mycket för en månad och nu har vi det på en vecka, säger Manne Gerell. 

Yngre offer och förövare

Även om 2023 hittills inte ser ut att toppa det mörka rekordåret 2022 finns det enligt Manne Gerell några saker som ändå sticker ut och oroar.  

– Det kan eventuellt bli det värsta året för sprängningar och vi har även sett ovanligt många våldsdåd riktade direkt mot anhöriga till människor i kriminella nätverk. Dessutom accelererar utvecklingen med än yngre utförare och offer.  

Och oavsett hur det ser ut när året är slut kan man ändå, enligt Manne Gerell, konstatera att nivån på skjutningar och mord med skjutvapen fortfarande är hög. Säkerligen högst i EU och bland de högsta i Europa.

Fler grips

En ljusglimt är dock att polisen verkar gripa och anhålla fler personer i den kriminella miljön.  

– Vi har till och med några fällande domar från årets våldsvåg. Jag upplever att polisen varit mer framgångsrik än tidigare.  

Något som till viss del kan förklaras med att utförarna är unga och oerfarna.  

– Det är en rimlig hypotes. Vissa av dem har ingen lång kriminell karriär bakom sig utan har snabbt dragits in i det här grova våldet. De är varken erfarna eller luttrade, vilket säkert underlättat för polisen.  

Manne Gerell varnar samtidigt för att många yngre som dömts för sprängningar, skjutningar och mord kommer att komma ut om några år. Något man bör ha en plan för. 

– Det handlar om 14- till 16-åringar som max kommer att sitta inne i fyra år. Unga som bevisat att de har våldet i sig och som säkerligen kommer att vilja etablera sig och ta plats i kriminella nätverk när de kommer ut. Det är ett framtidsscenario man bör vara vaksam på. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.