Foto: TT

Analys: Krispartierna som kan avgöra valutgången

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trots att de är små, kan riksdagens två krispartier, Liberalerna och Miljöpartiet, få direkt avgörande betydelse för vem som bildar regering efter nästa val. Kampen för att klara riksdagsspärren handlar alltså inte enbart om dessa partiers framtid utan kanske minst lika mycket om vem som kan bli statsminister.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

SVT/Novus väljarbarometer visar mindre förändringar jämfört med förra månaden. Socialdemokraterna ser ut att tappa något, men förändringen är inom felmarginalen. Det gäller även andra förändringar i väljarbarometern.

För de båda krispartierna, Liberalerna och Miljöpartiet, är det dåliga nyheter. Ännu finns inga tecken på att dessa båda partier är på väg att rycka upp sig i opinionen.

Fallhöjden för MP är obefintlig

För Liberalerna är läget extra allvarligt. Partiet har legat under riksdagsspärren i princip hela mandatperioden. I genomsnitt har Liberalerna nått upp till 3,5 procent i SVT/Novus väljarbarometer hittills under mandatperioden. Spärren till riksdagen är 4 procent.

För Miljöpartiet är läget något bättre, men ändå krisartat. Partiet snittar på 4,4 procent i väljarbarometern under denna mandatperiod. I flera undersökningar har också Miljöpartiet legat under riksdagsspärren. Fallhöjden nedåt är alltså i praktiken obefintlig.

Uppslitande diskussioner om kompromisser i regeringsställning, migrationspolitiken och framöver ett kontroversiellt beslut om Preems begäran att bygga ut raffinaderiet i Lysekil tycks ha försatt Miljöpartiet i ett ständigt undantagstillstånd.

För båda dessa partier kan mandatperioden utvecklas till en rysare. Men också för statsministerkandidaterna.

Kan ha avgörande betydelse

Om endast Liberalerna men inte Miljöpartiet åker ur riksdagen ökar statsminister Stefan Löfvens chanser att vinna nästa val. Åker båda partierna ur är det i stället Moderatledaren Ulf Kristersson som har trumf på hand. Då ökar hans möjligheter att samla en majoritet i riksdagen.

Riksdagens båda krispartier må vara små, men de kan alltså få en direkt avgörande betydelse för valutgången och vem som får möjlighet att bilda regering efter nästa val.

Vilka chanser har då Liberalerna att klara riksdagsspärren? Ja, hålls valet 2022 som planerat finns två år att jobba på. Det är lång tid i politiken och vi vet av erfarenhet att opinioner kan förändras snabbt.

Kristdemokraterna var inne i en djup kris under förra mandatperioden och låg länge under riksdagsspärren i opinionsundersökningarna. Tack vare en stark spurt i valrörelsen klarade sig partiet dock kvar i riksdagen. Mycket handlade om partiledaren Ebba Busch och hennes skicklighet i debatter och intervjuer.

Kan Nyamko Sabuni åstadkomma ett liknande mirakel för Liberalerna? Ingen vet ännu om hon besitter denna förmåga.

Dags för ny diskussion

Liberalerna är dessutom i ett svårare läge på grund av samarbetet med Socialdemokraterna. Många liberaler är motståndare till samarbetet och som stödparti åt Socialdemokraterna lär inte Liberalerna kunna räkna med några borgerliga stödröster.

Skulle Liberalerna i god tid före nästa val lämna januarisamarbetet och tydligt peka ut M-ledaren Ulf Kristersson som deras statsministerkandidat kan dock läget förändras. Men det är heller ingen enkel manöver, inte minst med tanke på att Ulf Kristersson går allt längre i sina uttalanden om samarbete med Sverigedemokraterna.

Ett annat problem för Liberalerna är att partiet konkurrerar med framför allt Centerpartiet om ungefär samma väljargrupper. Finns det utrymme i svensk politik för två socialliberala partier? Frågan har ställts av bland annat förre folkpartiledaren Bengt Westerberg som lanserat idén att slå samman de båda partierna. Visserligen ingen ny idé, frågan har diskuterats förut, men med tanke på det sviktande väljarunderlaget kanske tiden är mogen för en ny diskussion.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.