Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mats Knutsons snabbanalys: ”Liberalerna och Miljöpartiet slåss för sin överlevnad – hur det går för dem kan avgöra vem som får flytta in i Rosenbad”. Foto: Anders Wiklund/TT, SVT

”Krispartiernas öde kommer att avgöra valet – blir politisk rysare”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Valet om drygt tre månader blir en politisk rysare. Miljöpartiet och Liberalerna ligger fortsatt under riksdagsspärren. Deras öde kommer att avgöra vem som styr Sverige efter den 11 september.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

SCB:s sista partisympatiundersökning denna mandatperiod visar stora väljarrörelser. Socialdemokraterna går framåt kraftigt och stärker sin position inför den stundande valrörelsen.

Om dagens SCB vore ett valresultat kan Magdalena Andersson sitta kvar som statsminister under förutsättning att hon lyckas få till ett samarbete där både Centerpartiet och Vänsterpartiet kan samsas.

Val 2022

Socialdemokraternas uppgång sedan förra SCB-undersökningen i november är 4,2 procentenheter. Denna uppgång beror på flera saker. En viktig förklaring är partiledarbytet inom Socialdemokraterna. Miljöpartiets avhopp från regeringen i november har också gjort det enklare för Magdalena Andersson att leda regeringen som hon vill.

En annan förklaring är kriget i Ukraina. Det har riktat fokus mot regeringen, som inte begått några stora misstag under krisen. I stället har förtroendet för statsministern stärkts.

Opinionsmässigt guldläge

Socialdemokraterna har därmed skaffat sig något av ett opinionsmässigt guldläge inför den stundande valrörelsen. Det var länge sedan partiet var i ett så gynnsamt utgångsläge inför en valrörelse.

I och med Socialdemokraternas uppgång har de rödgröna partierna också stärkt sitt grepp om opinionen. De samlar nu 51,1 procent av väljarstödet jämfört med högeroppositionens 46,9 procent.

Hittills har oppositionen inte lyckats utnyttja samhällsproblemen för att bygga opinion kring sin politik. Det är anmärkningsvärt med tanke på att Socialdemokraterna haft makten sedan 2014. Det saknas heller inte samhällsproblem, till exempel fortsatta skjutningar, segregation och långa vårdköer.

Centerpartiet – ett bekymmer

Centerpartiets tillbakagång är ett bekymmer för Magdalena Andersson, trots att många C-väljare går till just Socialdemokraterna. Ett svagare centerparti får det svårare att samarbeta och kompromissa med Socialdemokraterna efter valet. Sannolikt är det också den väg C-ledaren Annie Lööf vill gå. Det lär dock innebära samarbete även med Vänsterpartiet, vilket kan bli problematiskt för ett borgerligt parti som Centerpartiet.

Men trots Centerpartiets nyckelroll kan det bli helt andra partier som avgör valutgången i september. Det är de två krispartierna Liberalerna och Miljöpartiet. Båda ligger i dag under riksdagsspärren och slåss för sin politiska överlevnad.

Liberalerna visar dock en uppåtgående trend. Skulle Liberalerna komma in i riksdagen samtidigt som Miljöpartiet åker ur ökar M-ledaren Ulf Kristerssons möjligheter att bli statsminister. Åker båda ur, eller bara Liberalerna, stärker det Magdalena Anderssons chanser att vinna valet.

Det är alltså upplagt för en politisk rysare på valdagen den 11 september med dessa två partier som krigar kring riksdagsspärren.

Kriget påverkar

Hittills är det också uppenbart att kriget i Ukraina fått betydande återverkningar i svensk väljaropinion. Socialdemokraternas uppgång är ett uttryck för detta. Nästan alla andra riksdagspartier har backat sedan förra undersökningen i november. Frågan är dock hur länge krigseffekten håller i sig och vad som väntar därefter.

Förmodligen blir det en kort men intensiv valrörelse där också andra frågor blir viktiga för väljarna. Räkna med att integrationspolitik och brottslighet hamnar högt upp på väljarnas agenda, liksom sjukvård och klimat.

Plånboksfrågorna kan också få en central roll i ett läge där köpkraften gröps ur på grund av stigande inflation och rekordhöga el- och bränslepriser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringens krishantering har ökat stödet för Socialdemokraterna, enligt politikreporter Andreas Öbrink. Foto: SVT/TT

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2022

Mer i ämnet