Foto: TT

Krisstämning i Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderaterna är den stora förloraren i SCB:s partisympatiundersökning. Trots ett gyllene läge i opposition med en historiskt svag regering har partiet backat kraftigt det senaste halvåret och ligger nu under valresultatet 2014.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Inte heller Socialdemokraterna går särskilt bra, utan noterar en liten tillbakagång i den här mätningen. I stället är det Vänsterpartiet som växer. Stefan Löfvens strategi att lyfta frågan om vinster i välfärden ser alltså ut att gynna Vänsterpartiet snarare än Socialdemokraterna.

En annan som är nöjd i dag är Annie Lööf. Centerpartiet ökar som väntat i SCB-undersökningen, men detta kompenserar inte Moderaternas och Liberalernas nedgång.

Bådar inte gott för alliansen

De fyra allianspartierna samlar nu 37,9 procent av väljarna, medan de rödgröna partierna samlar 41,4 procent. Styrkeförhållandet är anmärkningsvärt eftersom oppositionen brukar vara som starkast och regeringen som svagast mitt i en mandatperiod. Dagens opinionsläge bådar alltså inte gott för alliansen, och lär framför allt skapa krisstämning inom Moderaterna.

Anna Kinberg Batras strategi så här långt har alltså inte lyckats. Trots en rad politiska nederlag i riksdagen för regeringen misslyckas Moderaterna med att exploatera dessa nederlag i opinionen. Partiet har heller inte lyckats locka tillbaka de väljare som tidigare flytt till Sverigedemokraterna.

SD stora vinnaren under mandatperioden

Opinionsläget just nu gör att det ser allt svårare ut för alliansen att ta makten utan stöd av just Sverigedemokraterna. Även om Sverigedemokraterna i denna mätning ligger ganska stilla, en viss uppgång till 17,5 procent, är ökningen stor jämfört med valet 2014. Sedan dess har partiet gått framåt med 4,6 procentenheter vilket gör partiet till den stora vinnaren hittills under mandatperioden. Sverigedemokraterna har tagit väljare från framför allt Moderaterna men också Socialdemokraterna och övriga riksdagspartier.

Även om Miljöpartiet går tillbaka något i dagens SCB-mätning drar nog ändå partiledningen något av en lättnadens suck. Det kunde ju varit så mycket värre. Bilden av partiet har sedan i våras präglats av politiska bakslag och öppna interna motsättningar. Inom Miljöpartiet fanns inför dagens mätning en oro att partiet skulle hamna under riksdagsspärren, något som skulle ha ökat pressen ytterligare på partiledningen.

Men det är för tidigt för Fridolin och Lövin att andas ut. Miljöpartiet ligger farligt nära spärren och det finns ännu inga tecken på någon vändpunkt i opinionen för partiet.

Djup besvikelse för KD

Kristdemokraterna tycks samtidigt ha parkerat sig definitivt under riksdagsspärren. Partiet ligger stilla på 3,1 procent, vilket skulle innebära att partiet hade åkt ur riksdagen om det varit val i dag.

För partiledaren Ebba Busch Thor är detta en djup besvikelse. Den nytändning partiet väntades få med henne som partiledare har uteblivit helt. I stället fördjupas krisen för partiet. Historiskt har Kristdemokraterna kunnat dra nytta av framför allt moderata stödröster i riksdagsvalen. Men läget blir förstås mera osäkert om Moderaterna befinner sig i kris. Det är förstås mindre troligt att M-väljare i ett sådant läge väljer att lägga sin röst på Kristdemokraterna.

Undersökningen baseras på ett riksomfattande slumpmässigt sannolikhetsurval på 8.952 röstberättigade personer. Den bygger på såväl telefonintervjuer som webbenkäter. Bortfallet i undersökningen är 43,9 procent. Det totala antalet svarande är alltså 5.021 personer.

Jämfört med förra undersökningen i maj är förändringarna statistiskt säkerställda för tre partier: Centerpartiets och Vänsterpartiets uppgång, samt Moderaternas nedgång.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.