Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristdemokraternas partiledare håller sommartal Foto: Adam Ihse/TT

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller sommartal

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Kristdemokraterna vill införa en nationell plan för förlossningsvården. Det meddelar partiledaren Ebba Busch i sitt sommartal. 

– Vi vill säkra de förlossningsenheter som i dag är nedläggningshotade, säger hon.

Kristdemokraterna föreslår en så kallad nationell plan för att åtgärda brister i förlossningsvården. 

– Vi vill säkra förlossningsenheter som i dag är nedläggningshotade, det handlar om Skellefteå och Lycksele, och vi vill återöppna förlossningsenheter på platser som Kiruna, Sollefteå, Mora och Karlskoga, säger partiledaren Ebba Busch i sommartalet på Hönö.

Ebba Busch säger att kvinnor lider när förlossningsvården inte fungerar och meddelar att partiet vill driva fram att det ska vara en barnmorska per födande.

Det är i dag regionerna som fattar beslut om sjukvård och förlossningsvården.

– Förslagen om förlossningsvården skulle man kunna genomföra om regionerna avskaffas, vilket Kristdemokraterna länge har sagt att man vill göra, säger SVT:s politikreporter Karolina Skoglund.

”Finns bara ett regeringsunderlag”

Ebba Busch inledde sommartalet med att deklarera att ”vi kommer att vinna valet”.

– Det finns bara ett regeringsunderlag som har en plan för Sverige, säger hon och syftar på KD, M, SD och L, och fortsätter:

– Vi inom borgerligheten har en idé och en färdplan. Den som röstar rödgrönt, den köper verkligen grisen i säcken, säger Busch med hänvisning till att hon tror att statsminister Magdalena Andersson (S) kommer få svårt att få ihop ett regeringsunderlag.

Norge och Danmark som förebild

Busch pratade i talet också problemet med stigande priser, långa vårdköer och upprepade att KD vill slopa regionerna och ge staten ansvar för vården. 

– Norge och Danmark hade länge samma system som Sverige. Men de avskaffade sina landsting, gjorde vården till ett gemensamt nationellt åtagande och kunde sedan börja kapa köerna. 

– Det är därför jag är stolt över alla kristdemokratiska regionråd i landet som går till val på att avskaffa sig själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet