Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) om skjutningen i Farsta. Foto: Fredrik Persson/TT

Gunnar Strömmer om våldsvågen i Stockholm: ”Inhemsk terrorism”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt justitieminister Gunnar Strömmer avlossades ett 20-tal skott i samband med att en 15-åring sköts ihjäl i Farsta i södra Stockholm i helgen.

– Polisen har hittat 21 tomhylsor, det är alltså 21 skott som har gått av. Det skulle potentiellt ha kunnat gå ännu värre. Jag har talat om det här som inhemsk terrorism, säger han i SVT:s Agenda.

Skottlossningen i Farsta inträffade nära tunnelbanestationen strax efter klockan 18 på lördagen. På plats hittades fyra skottskadade personer. En pojke i 15-årsåldern avled på plats. På söndagen samlades ett stort antal människor utanför Centrumkyrkan.

– Sverige befinner sig i ett exceptionellt allvarligt läge, säger Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff i Farsta på söndag eftermiddag.

På plats träffade han polis samt företrädare för stadsdelen och kyrkor i Farsta.

– Vi har haft utomordentligt fina samtal, jag känner väldigt starkt för offren och deras anhöriga, säger han.

Han säger att Sverige befinner sig i ett exceptionellt allvarligt läge.

Nya verktyg för att förhindra skjutningarna

– Det har varit ett fruktansvärt dygn med nya brutala skjutningar. Vi mobiliserar nu nya resurser och nya verktyg för att förhindra nya skjutningar, för att störa ut de kriminella gängens ekonomiska flöde och skärpa straffen för de allvarligaste brotten, säger Gunnar Strömmer.

Men utvecklingen kommer att ta tid att vända, menar justitieministern.

– Mönster bryter man inte på några månader. Det krävs en ordentlig kursomläggning och den måste få tid att verka. Vi måste ompröva allt.

Även statsminister Ulf Kristersson kommenterade händelsen i Farsta på sin Facebooksida på söndagen.

”Detta blev ännu en mörk helg”, skriver han.

Ulf Kristersson: Lovar åtgärder

Han berättar även att man nu lägger om politiken för att komma till rätta med skjutningarna.

”Fler kommer låsas in mycket längre, en del utan tidsgräns. Fler kommer förbjudas vara i sina gamla stadsdelar eller kommuner. Fler kommer att visas ut och aldrig få komma tillbaka. Och fler barn som uppfostras in i kriminalitet kommer att omhändertas”, skriver Ulf Kristersson.

Även Magdalena Andersson (S) har kommenterat händelsen.

”Jag är lika delar bestört och illa berörd, som förbannad och beslutsam. Våldet hotar Sverige och vårt demokratiska samhälle, det måste få ett slut”, skriver hon på sitt Instagramkonto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.