Busch (KD) efter omröstningen: ”Extraval hade varit bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) har återigen valts till Sveriges statsminister. M-ledaren Ulf Kristersson tycker att det är beklagligt.

– Men om ett år är det val, säger han efter omröstningen.

173 riksdagsledamöter röstade rött, 116 grönt och 60 gult. Därmed blir Stefan Löfven statsminister.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tycker även hon att resultatet är beklagligt.

– Det här innebär att vi får en regering som grundar sig på förhandlingar som snarare syftar till att lösa regeringens problem än Sveriges problem. Det är dåligt givet de allvarliga problem som Sverige har, säger hon.

Hade ett extraval varit bättre?

– Löfven planterar in en möjlig allvarlig regeringskris längre fram i tiden eftersom han inte har någon aning hur han ska få igenom en budget. Det hade varit bättre med ett extraval nu. Ingen vill ha det, men det hade varit mer ansvarsfullt i det här läget, säger Ebba Busch.

Åkesson (SD): Ett nederlag

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kallar valet av Löfven för ”ett nederlag för Sverige”.

”Trots att en betryggande majoritet av svenskarna lagt sin röst på icke-socialistiska partier så har Sverige återigen en regering som leds av Socialdemokraterna och stöttas av Vänsterpartiet. Annie Lööf och Centerpartiet kämpar ihärdigt för att klamra sig fast vid socialdemokratin”, skriver han till SVT.

Kristersson: C stödhjul åt S

Ulf Kristersson (M) tycker att resultatet var väntat och riktar kritik mot Centerpartiet efter omröstningen.

– Så länge Centerpartiet vill ha en socialdemokratisk regering och Stefan Löfven som statsminister så sitter han kvar. Efter nästa val tror jag vi har mycket goda möjligheter till maktskifte i Sverige, säger Ulf Kristersson (M) och fortsätter:

– Centern har gått från att vara ett stabilt borgerligt regeringsparti till ett stödhjul åt Socialdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.