Foto: Christine Olsson/TT

Kristersson (M): Tillsätt oberoende Gui Minhai-kommission

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas ledare Ulf Kristersson vill att en oberoende kommission granskar regeringens hantering av fallet med den svenske förläggaren Gui Minhai som sedan 2015 sitter fängslad i Kina. Det säger han i en intervju i Svenska Dagbladet.

Gui Minhai försvann från sin semesterbostad i Pattaya i Thailand i oktober 2015. Han sitter sedan dess frihetsberövad i Kina och har flera gånger tvingats att ”erkänna” brott i statlig kinesisk tv.

Sveriges hållning är att den svenske förläggaren Gui Minhai ska friges, men Moderaternas ledare Ulf Kristersson tycker inte att regeringens hantering av frågan har skötts på ett bra sätt.

– Jag tycker att vi borde tillsätta en oberoende Gui Minhai-kommission som går igenom hela den svenska regeringens skötsel av fallet. Det har inte varit framgångsrikt de här åren, och det finns ingenting som ser framgångsrikt ut just nu. Så här kan vi bara inte ha det, säger han till Svenska Dagbladet.

”Sverige måste vara kompromisslöst”

Han menar att Sverige måste bli tydligare med att det finns konsekvenser med att frihetsberöva svenska medborgare.

– Sverige måste vara kompromisslöst. Kina måste veta att om de inte släpper Gui Minhai fri så kommer det att påverka alla våra relationer i all framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet