M-ledaren Ulf Kristersson tycker att M och S ligger nära varandra i migrationspolitiken. Foto: TT

Kristersson (M): Utesluter inga partier i samtal om migrationspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas ledare Ulf Kristersson stänger inte dörren för något parti när det kommer till framtida samtal om migrationspolitiken. Han öppnar nu även dörren för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

– Jag börjar inte med att utesluta några partier, säger M-ledaren efter kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda.

I debatten pratade Moderaternas ledare Ulf Kristersson om det ”speciella ansvar” som de stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, har när det kommer till överenskommelser i frågan om migrationspolitiken.

– Jag tror att vi kan enas om att om migrationen ska fungera i Sverige de kommande åren så måste vi lägga om migrationspolitiken.

Val 2018 – #dinröst

Kristersson stänger inte dörren för något parti när det kommer till att föra samtal om en sådan överenskommelse i framtiden.

– Jag börjar inte med att utesluta några partier. Alla partier i Sveriges riksdag borde sätta sig ner, och se om vi nu kan lösa svensk migrationspolitik så den blir långsiktigt hållbar, säger Kristersson.

Åkesson ”har större ambitioner”

Detta är en invit som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är något skeptisk till på söndagskvällen, några gränsöverskridande samtal mellan riksdagspartierna före valet är ingenting har har några förhoppningar om.

– Jag har större ambitioner än att sitta och vänta på att Ulf Kristersson ska ringa mig om ett eventuellt samtal efter valet. Jag tror att vi (SD) kommer att få ett betydande inflytande över politiken efter den 9 september, säger Åkesson.

”Jag ser nya möjligheter”

M-ledaren beskriver det som att det finns en riktning just nu, där S och M  ligger tämligen nära varandra i migrationspolitiken. Det finns ett fundament, säger han, och då ska alla partier få vara med och diskutera.

– Men färdriktningen måste vara att vi ska ha en migrationspolitik som klarar av integrationen, säger Kristersson och tillägger:

– Alla ser bara problem, men jag ser också nya möjligheter.

Löfven vill vänta till efter valet

Några samtal om migrationspolitiken före valet i september är inte något som Socialdemokraterna är intresserade av.

– Jag tror att det kommer att komma igång efter valet, och det behöver inte bara vara två partier utan jag har gärna fler partier med i en sådan överenskommelse, sade statsminister Stefan Löfven till SVT efter söndagskvällens debatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet