Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) säger till SVT:s reporter att vi har en höjd riskbild i Sverige sedan lång tid tillbaka. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kristersson och Jonson på plats för Aurora 23

Uppdaterad
Publicerad

Jätteövningen Aurora 23 visar att Sverige har något att bidra med vid ett eventuellt Natomedlemskap. Det menar statsminister Ulf Kristersson (M).

– Sverige har mycket att ta med sig in i gemenskapen, säger han vid en pressträff i samband med en anfallsövning i Stockholms skärgård.

Med stridsbåtar och ett myller av grönklädda män och kvinnor bakom sig mötte statsministern pressen. En ”unik” inramning för en pressträff, framhöll Ulf Kristersson.

– Det är den mest udda jag varit med om.

Tillsammans med försvarsminister Pål Jonson (M) bevistade han Korsö i Stockholms skärgård, där svenska amfibiesoldater övade anfall med brittiska Royal Marines. Det är en del av jätteövningen Aurora 23.

Kristersson menar att övningen visar att Sverige har något att bidra med till Nato.

– Sverige har mycket att ta med sig in i gemenskapen, säger han

Största på 34 år

Tiotusentals deltar i övningen som är den största sedan kalla kriget. En dyr historia – men prislappen är motiverad, enligt Kristersson.

– Jag tror att det räcker med att blicka österut för att förstå varför vi ska lägga ner mycket resurser på att öva och att stärka det svenska försvaret.

Försvarsministern: Skickar signaler

Pål Jonson säger att Sveriges kustnära förmåga är ”världsunik” och framhåller att övningen Aurora 23 är den största på årtionden.

– Det skickar signaler till vår omvärld om att vi är beredda att försvara Sverige, säger den moderate försvarsministern.

Här kan du se hela SVT Nyheters sändning från pressträffen på Korsö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.