Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Såklart problematiskt” – En tredjedel av de krigsplacerade värnpliktiga som kallades in för övning under Aurora 23 var inte med. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Hälften som kallades till Aurora 23 ansökte om uppskov

Uppdaterad
Publicerad

Den största försvarsövningen i Sverige på flera årtionden går nu mot sitt slut.

Cirka 23 000 svenskar har deltagit i Aurora 23 – men det hade kunnat vara ännu fler.

– Det är klart en utmaning om det är många som väljer att inte komma eller som inte har möjlighet att komma, säger Johan Österberg, forskare på Försvarshögskolan.

Ungefär en tredjedel av de krigsplacerade värnpliktiga som kallades in för övning under Aurora 23 var inte med.

Totalt 678 personer som har civila jobb men som har gjort värnplikt kallades in. Av dem ansökte 307 om att inte behöva delta, varav 250 beviljades så kallat uppskov, enligt siffror från Plikt- och prövningsverket.

– Det finns ett problem och en utmaning i det. Är det många som kallas och det fortsatt är en stor andel som av olika anledningar inte kommer då är det så klart problematiskt, säger Johan Österberg på Försvarshögskolan.

Många orsaker att inte delta

Österberg säger att försvarsviljan generellt ökat bland svenska ungdomar och att motivationen bland värnpliktiga i Sverige är hög jämfört med i andra länder. Men att det samtidigt alltid funnits och alltid kommer att finnas en andel som inte kan delta, säger han.

– Det händer ganska mycket i en ungdoms liv vid den här tiden. Man flyttar, man kanske pluggar utomlands eller får en skada, säger Johan Österberg.

– Det kan vara många orsaker till att man inte deltar. Men det är viktigt för vår totalförsvarsförmåga att vi har så många pusselbitar som möjligt på plats, säger han.

Kan få konsekvenser

Totalt har cirka 5 000 personer varit med på Aurora i år som en del av sin pågående värnpliktsutbildning. Många av dem kommer framöver ta civila jobb och då bli krigsplacerade med skyldighet att öva och i händelse av ofred rycka in.

– De värnpliktiga utgör basen för personalförsörjningen i Försvarsmakten och det är klart att krigsplacerade värnpliktiga då är en jätteviktig aspekt i totalförsvaret, säger Österberg.

Att en del av dem inte kommer dyka upp när de kallas in är något vi får leva med, menar Österberg.

– Alternativet att vi inte krigsplacerar värnpliktiga och det är ett betydligt sämre alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.