Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Kristersson (M) om möjligt samarbete med ryssvänliga partier i den europeiska ytterhögern. Foto: Sveriges riksdag

Kristersson om ett EU-samarbete med ID: ”Otroligt svårt att se”

Uppdaterad
Publicerad

Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har öppnat för att samarbeta med ryssvänliga partier ur ID-gruppen i EU. Ett sådant samarbete har Moderaterna däremot ”otroligt svårt att se”.

– Det tror jag inte kommer vara aktuellt över huvud taget, säger statsminister Ulf Kristersson.

Under måndagen öppnade KD-ledaren Ebba Busch upp för att partiet kan tänka sig att samarbeta med ryssvänliga partier i den europeiska ytterhögern, i en intervju med Aftonbladet. Det gäller partigruppen ID, där bland annat det franska högernationalistiska partiet Nationell samling ingår.

Det handlar då om frågor som inte rör Ukraina.

EU-val 2024

– Jag tycker att det är dumt i dessa tider där vi har krig i Europa att gå proryska ärenden till mötes, man ska vara extremt försiktig med det. För oss är det sakinnehållet som är avgörande, jag har väldigt svårt att se att vi kommer att göra uppgörelser med partier som inte stöttar Ukraina och inte håller rågången mot antisemitism, säger hon till SVT.

Hon förtydligade senare på plattformen X att uttalandet inte innebär några ”nya besked om samarbete på EU-nivå”.

”Kan man ha samma åsikter i vissa frågor – ja, och då kan de partier göra gemensam sak genom att rösta lika men inga stående samarbeten, alltså förhandlingar där vi förflyttar oss och kompromissar om våra värderingar. Det kommer Kristdemokraterna inte bidra till”, skriver hon.

SD ser potentiellt ID-samarbete

Även Sverigedemokraternas Charlie Weimers har tidigare sagt att ett samarbete med ID-partier skulle kunna vara aktuellt, förutom i Ukraina-frågan.

– Inte om Ryssland och Ukraina. Men om vi inte vill att Socialdemokraterna ska ha ett avgörande inflytande över migrationspolitiken, så måste vi hitta samarbetsformer även med partier som vi inte håller med i frågor om Ryssland, säger han i SVT:s Utfrågningen.

Under måndagens frågestund med statsminister Ulf Kristersson svarade han på frågan om Moderaterna kan tänka sig att samarbeta med partier från ID-gruppen.

– Det har jag otroligt svårt att se, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet