Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsminister Ulf Kristersson kommentera landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva. Foto: Special European Council/Pool

Kristersson om Kinberg Batra: ”En förtroendekris”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att han välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva. Det säger han på en pressträff i Bryssel.

Men han svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

– Nu görs det noggranna undersökningar, både internt i länsstyrelsen i Stockholm och även av JO förstod jag, och det är mycket bra, säger han.

– Som Anna Kinberg Batra själv har sagt är det här en förtroendekris och den måste man reda ut. Så vi inväntar nu att de sakerna reds ut ordentligt och jag har ingen annan förväntan än att de kommer redas ut.

Kristersson vill inte kommentera tillvägagångssättet som anställningarna vid länsstyrelsen uppges ha gått till.

– Jag tänker inte kommentera enskildheter, utan det här undersöks mycket noggrant som ni alla vet nu och jag känner förtroende för att de processerna kommer att skötas transparent och noggrant.

JO granskar ytterligare en rekrytering

På torsdagen blev det känt att Justitieombudsmannen (JO) granskar ytterligare en rekrytering kopplad till Kinberg Batra och länsstyrelsen i Stockholm.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att landshövdingen har anställt två vänner till länsstyrelsen. En av tjänsterna utlystes enbart genom en lapp i receptionen och den andra utlystes aldrig. Den tredje anställningen som utreds ska ha gjorts trots att personen i fråga inte uppfyllde myndighetens krav på akademisk examen.

Väntar med att uttala sig

I en kommentar till SVT skriver länsstyrelsens presschef Johan Johansson att ”JO meddelade i tisdags att han inlett granskningar av två anställningar och idag har JO beslutat att hans utredning även ska omfatta en tredje rekrytering. Landshövdingen välkomnar tillägget i granskningen, respekterar processen och vill därför inte kommentera pågående arbete utan avvaktar resultatet innan hon uttalar sig om det.”

Någon kommentar gällande Ulf Kristerssons uttalande vill inte ges i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.