Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Kristersson (M) om Sverigedemokraternas krav på att förhandla om Fit for 55: Finns inte på kartan. Foto: SVT/TT, Fredrik Sandberg

Kristersson går emot SD om klimatet: ”Finns inte på kartan”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatpolitiken fortsätter splittra regeringsunderlaget.

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger blankt nej till Sverigedemokraternas utspel att omförhandla EU:s klimatpaket Fit for 55.

– Nej, det finns inte på kartan, säger han i SVT:s 30 minuter.

Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet, Charlie Weimers, har sagt att han vill ”riva upp” EU:s stora klimatpaket, Fit for 55.

Men statsminister Ulf Kristersson (M) stänger dörren för att dra igång nya förhandlingar om Fit for 55.

EU-val 2024

– Nej, det finns inte på kartan. Vi har enats om att vi står bakom målen, trots att alla vet att vi kommer in i klimatfrågorna från lite olika håll, säger Ulf Kristersson i SVT:s 30 minuter.

Ska inte ”slå hårt”

Han beskriver EU:s samlade klimatlagar som en ”heltäckande klimatpolitik”.

– Annars hade den varit sönderstyckad i nationella delar som aldrig hade kunnat lösa problemet.

Men Sverigedemokraterna ser omförhandlingen som ett sätt att undvika att klimatåtgärderna slår för hårt mot vanliga människor?

– Vi undviker nu att det ska slå hårt mot vanliga människor, genom att inte fortsätta den vägen med reduktionsplikten, säger Ulf Kristersson.

Åkesson (SD): Hedrar vår överenskommelse

Partiledaren Jimmie Åkesson har också sagt att det finns delar i paketet som ”inte är bra”. I en kommentar till SVT skriver han att partiet däremot inte har något krav på att omförhandla klimatpaketet med regeringen.

”Vi hedrar naturligtvis alla de överenskommelser vi sluter med regeringen. Det är en ömsesidig självklarhet som vårt samarbete bygger på.”

Åkesson tillägger att det däremot finns en del i EU:s klimatpolitik som kan och bör förbättras.

”Det kommer vi att arbeta för, bland annat inom ramen för Europaparlamentet”, skriver han.

Se 30 minuter på SVT Play 19.30, eller på SVT 2 klockan 22.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet