Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson om att skicka trupper till Ukraina: ”Inte aktuellt över huvud taget” Foto: SVT Nyheter

Kristersson om trupper till Ukraina: ”Inte aktuellt”

Uppdaterad
Publicerad

Att Emmanuel Macron inte utesluter franska trupper i Ukraina påverkar inte Sverige, trots Natointrädet. Det menar Ulf Kristersson i Morgonstudion.

– Inte aktuellt över huvud taget just nu, säger statsministern.

Under måndagens möte med europeiska ledare sa Emmanuel Macron att ”inget ska uteslutas” gällande att skicka marktrupper till Ukraina, även om det inte finns någon konsensus i väst.

– Vi ska göra vad som än krävs för att försäkra oss om att Ryssland inte vinner det här kriget, sade den franske presidenten enligt France 24.

Sverige och Nato

Kristersson: Olika traditioner

Men för Sveriges del är det ”inte aktuellt över huvud taget just nu”. Det säger Ulf Kristersson (M) när han gästar Morgonstudion för att tala om att Ungern till slut godkände Sveriges Natomedlemskap.

– Om ett land vill skicka trupper någon annanstans i världen så påverkar det inte Nato, sa statsministern och fortsatte:

– Frankrikes tradition är inte den svenska traditionen.

Andersson: ”Något helt annat”

Även Magdalena Andersson fick frågan om Macrons uttalande i Morgonstudion betonade att det är ”något helt annat” att skicka svenska soldater till krig utanför Nato än att skicka trupper till ett Natoland.

Viceamiral Jonas Haggren, som även är Sveriges militära representant till Nato, bekräftar ett sådant beslut är upp till Sverige.

– Det är väldigt tidigt för att ge en analys av vad Macron egentligen menar, säger han i samma program.

Vad som faktiskt har diskuterats är att svenska soldater ska placeras i Baltikum i och med Natomedlemskapet.

– Vi har en inriktning att vi ska placera trupp i Lettland, som en del av Natos avskräckningsoperationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet