Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snabbanalys: Orbán visar att ”All politics is local”. Foto: Denes Erdos

”Det har Orbán vunnit och förlorat på sitt agerande”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Två år av förhalning och utspel – Ungerns motstånd mot ett svenskt Natomedlemskap har bitvis känts ologiskt och absurt. Viktor Orbán har hela tiden spelat till en ungersk publik, och har fått sista ordet även den här gången.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

I fredags stod det klart att Ungern ska få köpa fyra nya Gripen C-flygplan och att man samtidigt också förlänger avtalet om stöd och logistik av de redan existerande planen. På pappret kanske den enda konkreta konsekvensen av Ungerns långa motstånd mot den svenska NATO-ratificeringen.

Men sannolikt är Orbáns vinst av en annan karaktär. Han framstår för ungrarna som en viktig ledare som genom sitt agerande stärkt Ungerns roll i Europa.

Att han har kunnat skyla över krisen i hemlandet efter pedofilskandalen då det avslöjats att president Katalin Novák benådat en man som skyddat en pedofil, och att han samtidigt slätat över tidigare utspel mot Sverige och EU där han konsekvent har motsatt sig sanktioner mot Ryssland och ekonomiskt stöd till Ukraina – det är en helt annan historia.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Sverige och Nato

Mer i ämnet