Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias/TT

Statsminister Ulf Kristersson talar inför EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Grönare, säkrare, friare, det är med de orden statsminister Ulf Kristersson (M) beskriver det nystartade svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd, i sitt tal till Europaparlamentet på tisdagsmorgonen.

Moderatledaren är på plats i Strasbourg, Frankrike och presentera de ordförandeprogammet för parlamentet i ett cirka 15 minuter långt tal. Därefter påbörjades en debatt med ledamöter i tre timmar.

Kristersson inledde med att summera situationen i Ukraina och hur man ska ta sig an krisen ytterligare.

– Vår roll som rådets ordförande innebär att vi måste säkerställa EU:s fortsatta ekonomiska, politiska, humanitära och militära stöd till Ukraina. Vi kommer till exempel att behöva övervaka framstegen med Ukrainas reformer – på väg mot EU-medlemskap, sade Kristersson.

– En del som sägs här inne är kanske mer riktat för en hemmapublik, sade SVT:s europakorrespondent David Boati, på plats i parlamentet.

Boati tillägger att det finns många punkter på agendan inför debatten.

Följ debatten i EU-parlamentet i Forum på SVTPlay.

Klimat och marknad

Statsministern tog även upp hur det svenska ordförandeskapet avser att göra sin del för att stärka EU som en föregångare inom grön omställning.

Därefter gick Kristersson in på Europas ekonomi, där han understryker vikten av att lyfta konkurrenskraften långsiktigt.

– Som union lever vi inte upp till vår fulla ekonomiska potential. Vår produktivitet släpar efter, och allt färre av de största företagen på planeten är EU-baserade. I dag spenderar vi betydligt mindre på forskning och utveckling än USA och Kina, och höga energipriser kan driva investeringar bort från Europa, sade statsministern.

– Vi måste öka våra insatser, tillade han.

Lovar sitt yttersta engagemang

Efter några ytterligare punkter avslutade han talet med ett löfte:

– Av förklarliga skäl är det enda jag kan lova er att vi kommer göra vårt yttersta – det är bara till en viss gräns som min regering kan kontrollera, och vissa saker kommer utan tvekan ta oss med överraskning.

Sveriges ordförandeskap

Sverige är ordförande i EU:s råd sedan den 1 januari fram till och med 30 juni i år. Landet var tidigare ordförande 2001 och 2009, även då ett halvår åt gången.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två av Sveriges Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S) och Tomas Tobé (M) svarar på frågan om vad som är viktigast det kommande halvåret. Foto: SVT

SVT sänder direkt från Strasbourg i spelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.