Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Elisabeth Marmorstein berättar vad som stack ut i dagens partiledardebatt inför EU-valet. Foto: Makan Rahmati/SVT

”Kristersson sträcker ut händer som de andra inte bryr sig om”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kalla Faktas avslöjande var den bästa present Magdalena Andersson (S) kunde få inför EU-valet. Och för Jimmie Åkesson (SD) har det inneburit en möjlighet att mobilisera de egna. I mitten står Ulf Kristersson (M) och sträcker ut händer som de andra inte bryr sig om.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Efter en vecka som dominerats av Kalla Faktas avslöjande om att SD använder anonyma konton i sociala medier drabbade partiledarna samman i riksdagen. Debatten hölls med anledning av det stundande valet men EU-frågorna överskuggades av SD:s arbetsmetoder.

Magdalena Andersson (S) satte tonen när hon i sitt inledningsanförande slog fast att arbetssättet för tankarna till Ryssland. Men det var inte Jimmie Åkesson (SD) hon riktade in sig på utan det var Ulf Kristersson (M). Det var statsministern som var måltavla för oppositionens offensiv.

När Andersson tog replik på Åkesson valde hon bort att konfrontera honom för anonyma konton. I stället lade hon krutet på uppsägningar i välfärden och a-kassan. Den sakpolitiska debatt Kristersson efterlyste tog oppositionsledaren med SD-ledaren. Möjligen ytterligare ett exempel på S strävan att göra det största regeringspartiet irrelevant.

Statsministern försökte å sin sida kontra med att mana de stora partierna till samling för Sveriges intressen i EU. Men ambitionen att framstå som den ”den vuxne i rummet” som inte ägnar sig åt politiskt spel hade han inte mycket för idag. Budskapet kan dock gå hem hos de väljare som inte följer riksdagsdebatter utan mest vill att våra folkvalda ska sluta käbbla.

Johan Pehrson (L) hade ett större behov av att markera avstånd till SD. Men konstaterandet att Tidöpartierna minsann inte ingått äktenskap utan har ett kontrakt imponerar knappast på internkritikerna. Skulle L förlora sitt mandat i Europaparlamentet kommer partiledningen få det svettigt eftersom förklaringen då kommer att vara samarbetet med SD.

Så hur jobbig var dagens övning för den person som återigen stod i centrum av debatten? Jimmie Åkesson verkade lika obekymrad över de anonyma kontona nu som i förra veckan. Hade SD fått välja hade de säkerligen valt bort Kalla Faktas avslöjande. Men i stället för att backa använder Åkesson det för att få kärnväljarna till valurnorna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.