Ulf Kristersson (M) anser att föräldralösa barn till IS-svenskar bör omfattas av statens särskilda ansvar och hämtas hem till Sverige. Foto: Simon Rehnström/TT

Kristersson: ”Sverige har ett ansvar att hämta hem barnen”

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström öppnade i förra veckan upp för att den svenska regeringen ”om möjligt” ska hämta hem barnen till IS-svenskar som befinner sig i Syrien. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uttalar nu stöd för inställningen.
– När det rör sig om föräldralösa barn som är dokumenterat svenska medborgare så har Sverige ett ansvar att hämta hem barnen, säger han till DN under tisdagen.

Han är däremot tydlig med att det gäller föräldralösa barn – när det gäller barn som fortfarande har föräldrar kvar i livet ligger ansvaret hos dem, menar M-ledaren.

– De är först och främst föräldrarnas ansvar. Så måste det vara. Jag tycker att statens speciella ansvar ska riktas mot föräldralösa barn, svenska medborgare som är föräldralösa. Regeringen ska återkomma till oss i dag med information om hur de ser på läget, säger Kristersson.

Läget akut på plats

Läget börjar bli alltmer akut för de anhöriga till IS-svenskar som är kvar på plats i Syrien, vilket bland människorrättsorgansiationer som Rädda Barnen rapporterar om. Margot Wallström menar att man inte kan” hetsa fram” en lösning.

– Det finns ingen snabb och enkel metod. Det är ingen som bara kan åka ned dit och in i lägret och hämta hem sina medborgare. Men vi drar inte ut på något utan arbetar så snabbt vi kan, säger hon till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer