Mats Svegfors tror att regeringen snart kommer att agera i frågan. Foto: SVT

Tidigare utredaren Mats Svegfors om barnen i IS-områdena: Uppenbart att det går att vidta åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Mats Svegfors (M) som var med och tog fram lagen om statens skyldigheter vid katastrofer menar att regeringen borde hjälpa föräldralösa barn till svenskar som anslutit sig till IS att komma till Sverige. Han riktar hård kritik främst mot tjänstemännen.
– Det är alldeles uppenbart att det går att vidta åtgärder, andra länder har gjort det, säger Svegfors i söndagens Agenda.

Efter tsunamikatastrofen 2004 och Libanonkriget 2006 infördes lagen om konsulära katastrofinsatser, som beskriver statens ansvar att hjälpa till när många svenskar drabbas av en katastrof. Mats Svegfors som ledde utredningen menar att lagen går att tillämpa när det gäller barnen till svenska IS-resenärer, som nu befinner sig i ett läger i Syrien. Enligt uppgifter till SVT handlar det om ett 80-tal svenska barn.

– Det utmanar nästan löjet när det sagts att de ska söka sig till en svensk ambassad, det här är ju små barn. Jag tycker nog att det är ”clear cut”.

Skyller på tjänstemännen

– Det är alldeles uppenbart att det går att vidta åtgärder, andra länder har gjort det. Det borde sättas igång en insats generellt. Sen får det under resans gång visa sig hur många barn som bör komma ifråga. Det går inte att säga på förhand, säger Mats Svegfors.

Enligt Mats Svegfors så beror inte den utdragna situationen främst på ansvariga ministrar, utan på deras personal.

– Statsråden är helt beroende av den byråkrati de har i kanslihuset. Det finns jättemånga jätteduktiga tjänstemän, men de är inte duktiga på att bedriva verksamhet. Fråga vem som helst som har erfarenhet av kanslihuset.

”Övertygad om att hon vill göra allt”

Utrikesminister Margot Wallström skrev i veckan i ett Facebookinlägg att ”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige.”, men skrev också att det svårt att fastställa identiteten hos de som befinner sig i läger, och att situationen måste hanteras rättssäkert. Utrikesdepartementet har beskrivit situationen för barnen som ”väldigt komplicerad”. Mats Svegfors, som känner Wallström personligen, säger att han tror att hon vill få barnen till Sverige.

– Margot Wallström är en i allra högsta grad medkännande person, jag är helt övertygad om att hon vill göra allt för att lösa detta.

När tror du att det blir ett agerande?

– Jag tror att det sker rätt omedelbart, för frågan har blivit jättestor, säger Mats Svegfors.

Sedan 2010 gäller lagen som innebär att staten ska vara beredd att gripa in när en större kris eller katastrof drabbar många svenskar utomlands. Den tillkom för att förtydliga statens ansvar och krav på beredskap, med anledning av Tsunamikatastrofen 2004 och Libanonkriget 2006 då flera tusen svenskar behövde få hjälp med evakuering.

För att lagen ska aktiveras krävs att många med ankytning till Sverige drabbas, att situationen utgör eller kan komma att utgöra en fara för livet och att personerna inte kan ta sig hem på egen hand. Då kan staten evakuera de drabbade till en säkrare plats i närområdet eller till Sverige.

Det är regeringen som beslutar om en insats ska genomföras. Lagen har ännu inte använts.

Källa: Regeringskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet