Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fler anhöriga på väg till Syrien för att försöka hämta hem anhöriga Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Fler i Sverige på väg till Syrien för att försöka hämta hem anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan nu berätta att flera svenska familjer planerar att åka ned till Syrien inom en vecka, för att lämna mediciner och försöka få hem minderåriga barn, vars föräldrar anslutit till Islamiska Staten.

– Det är ett desperat rop på hjälp. Vi har samlats och arrangerat att ett gäng åker ner med mediciner och mat. Vårt mål är att få hem barnen och att ge dem hopp. Nu håller vi på att ordna med alla tillstånd och vi har meddelat Säpo att vi åker, säger en ung kvinna som vi kallar för Sofia.

”Ett stigma att anhöriga som anslutit sig till IS”

Ett 20-tal anhöriga möttes i en lokal i Stockholm under söndagen. Under flera år har de levt ensamma med sorgen och skräcken att aldrig få se sina nära och kära igen, men den senaste tiden har de fått kontakt med varandra och nu gör de gemensam sak.

– Vi har bott grannar utan att veta om att vi delar varandras erfarenhet, säger en person som var med på mötet.

Endast ett fåtal av dem vill ställa upp på en intervju med SVT, av rädsla för att bli igenkända.

– Det är ett stigma att ha anhöriga som anslutit sig till världens värsta terrorgrupp. Många är rädda för att jobb och framtid ska påverkas, om vi pratar öppet. Vi kände inte till varandra för några veckor sedan. Men läget är nu så desperat att vi sökt kontakt med varandra eftersom vi måste göra något för att hjälpa barnen, fortsätter Sofia, som har samordnat dagens möte.

”Barn dör varje dag”

De anhöriga har även kontakt med familjer på andra platser i Sverige och även i Finland. Sammanlagt är de ett femtiotal. Deras plan är att ett tiotal av dem ska försöka ta sig till flyktinglägret al-Hol i den kurdkontrollerade delen av Syrien, där kvinnorna och barnen finns. De anhöriga uppskattar att minst ett 30-tal svenska barn finns där.

– Barnen behöver vätskeersättning. De är magsjuka och barn dör varje dag. Det går inte att vänta för länge, det handlar om minuter, timmar, säger en annan ung kvinna, som vi kallar för Hannah.

Under dagens möte bryter flera personer ihop och gråter hejdlöst. En ung kvinna, som vi kallar för Nina, förlorade sin syster i januari efter att hon trampat på en mina.

– Jag fattar inte hur en sådan vacker och fin tjej, som älskade livet kunde ansluta sig till en terrorsekt. Hade jag vetat vem som radikaliserade min syster i Sverige hade jag sökt upp dem. De har dödat henne!

Kvar i Syrien finns en liten flicka på tre år, som i dag är föräldralös och som SVT har berättat om tidigare. Nina tror att hon befinner sig i lägret.

– Det är klart vi ska kämpa och få tillbaka henne hit. De tre år hon fått leva i helvetet ska hon få tillbaka.

Kvar i Syrien finns en liten flicka på tre år, som i dag är föräldralös. ”Nina” tror att hon befinner sig i lägret. Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVT

”Svensk folket är inte skyldiga oss något”

Men hur ska man bevisa att  barnen som fötts där är svenskar?

– Det har pratats om DNA-test. Det borde inte vara några svårigheter. Och om man har bilder från när barnet föddes borde det också kunna användas som bevisning.

Väl i Syrien hoppas de få hjälp av svenska myndigheter för att få hem barnen.

– Svenska folket är inte skyldiga oss något. Det är vuxna personer som anslutit sig till terrorgruppen. Men vi vädjar om att de stackars barnen ska få komma hem och få den hjälp de behöver. De är ju helt oskyldiga, säger Hannah.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer