Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristersson: ”Jomshof försvårar för Sverige” Foto: SVT/TT

Kristerssons markering mot Jomshof: ”Försvårar för oss”

Uppdaterad
Publicerad

SD-toppen Richard Jomshofs uttalande om att ”elda koraner” har försvårat den svenska Natoprocessen, menar statsminister Ulf Kristersson (M).

– Det var inte bara det uttalandet. Det var många ageranden som jag tycker är respektlösa och som i det här upphettade läget, försvårar för oss att ha en seriös dialog med Turkiet. Det tycker jag var dumt, säger han.

Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm har väckt ilska i den muslimska världen och den har fått Turkiets president Erdogan att ytterligare skärpa tonen mot Sverige.

På hemmaplan har koranbränningen utanför Turkiets ambassad lett till en upptrissad ton i den inrikespolitiska debatten. I en intervju med Dagens Industri sa Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) att Turkiets starka motreaktion på koranbränning är orimlig.

– Jag tycker inte att man ska göra det, men man får göra det och blir de upprörda, så elda hundra till, då, sa han.

Flera respektlösa handlingar

Det har fått statsministern att markera mot SD-toppen, något som Expressen var först att rapportera om. Till SVT säger han att det var flera handlingar som han finner olämpliga men att Jomshof har rätt att uttrycka sina åsikter.

– Samtidigt värnar jag yttrandefriheten och alla har rätt och säga vad de vill inom lagens råmärken.

Hur har ditt förtroende för Jomshof påverkats efter dessa uttalanden?

– Han är folkvald som alla andra riksdagsledamöter och han har rätt att använda sin yttrandefrihet fullt ut. Men jag har också rätt att säga vad jag tycker är lämpligt och respektfullt.

”Måste kunna försvara åsikter”

SVT Nyheter har sökt Sverigedemokraterna som avböjer intervju. Till TT skriver Richard Jomshof i ett sms att han ”står upp för vår åsikts- och yttrandefrihet”

”Vi måste kunna försvara åsikter och uttryckssätt, även i de fall vi inte delar dem. Det spelar ingen roll om vi talar om att elda koraner, hänga upp dockor på Erdogan eller rita rondellhundar, Muhammedkarikatyrer och satirteckningar på Charli Hebdo”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I kvällens Aktuellt drog SD-toppen Rickard Jomshof paralleller mellan den senaste veckans debatt om yttrandefrihet och tv-serien South Park. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.