Foto: SVT/Henrik Montgomery

Kritik från pensionärer mot direktadresserad SD-tidning

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet på söndag satsar Sverigedemokraterna på att nå Sveriges pensionärer. Därför har alla svenska medborgare över 66 år fått partiets tidning SD-kuriren direktadresserad till sig. Men personer som aldrig bett om att få tidningen är upprörda.

– Jag blev uppriktigt sagt förvånad och sen förbannad. Jag sympatiserar absolut inte med detta parti, säger Barbro Lindblom, som bor i södra Sverige.

På tidningen som hon och landets pensionärer har fått står det att det är det 126:e numret av Sverigedemokraternas tidning SD-kuriren, utgiven i augusti 2018. I den finns rubriker som ”En värdig pension för alla”, ”9 000 vuxna afghanska män utan skyddsskäl” och ”Se upp för myter om vår politik”.

”Vill inte att folk tror att jag är med i SD”

Somliga som har fått tidningen har trott att de har blivit medlemmar i Sverigedemokraterna och runt om i landet har flera pensionärer uttryckt kritik mot SD-utskicket i lokala medier. Vissa har på grund av sin kritik fått ta emot hat på nätet och vill därför vara anonyma när SVT Nyheter kontaktar dem.

– Jag blev otroligt upprörd av att se tidningen. Jag vill inte att folk ska tro att jag med i SD, säger en kvinna som bor i Mellansverige, som har fått ta emot reklam i sin brevlåda från ett högerextremt parti, efter att ha kritiserat SD:s utskick.

Hon säger att hon inte tycker att något parti ska få göra riktade utskick, eller ha uppsökande verksamhet.

– I tidningen skriver de att pensionärer är en prioriterad grupp – ja, prioriterad för att det för partiet är en lättpåverkad grupp, säger hon.

SD: ”Som vilket postutskick som helst”

Flera av dem som kritiserar utskicket har reagerat på att se sitt namn tryckt på tidningen.

– Jag känner att jag har blivit ihopkopplad till SD och jag ryser, säger Barbro Lindblom, som nu jobbar på ta bort sina uppgifter från det register där SD köpt informationen.

Swedma, som företräder direktmarknadsföringsbranschen, slår fast att Sverigedemokraterna har rätt att skicka ut SD-kuriren.

– Man har rätt att skicka direktadresserad samhällsinformation till folk. Det här är skyddat av grundlagen, säger Mattias Grundström, jurist på Etiska nämnden för direktmarknadsföring.

Joakim Wallerstein, Sverigedemokraternas kommunikationschef, säger att direktutskick hör till det politiska arbetet. 

– Ibland vänder sig vissa till förstagångsväljare. Det är precis som vilket postutskick som helst, säger han.

Läs en längre kommentar från Sverigedemokraterna här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer