”Hur kan ni normalisera blodbadet i Iran genom att bjuda in Irans ambassadör på era fester?” skriver en användare i sociala medier. Foto: TT/Faksimil

Uppmaningen till Nobelstiftelsen: ”Dra tillbaka er inbjudan till iranska ambassadören”

Uppdaterad
Publicerad

Det brutala våldet mot demonstranterna i Iran har chockat omvärlden, och nu riktas hård kritik i sociala medier mot Nobelstiftelsen. Budskapet i hundratals kommentarer är tydligt: Porta Irans ambassadör från Nobelfesten.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nobbas återigen från Nobelfestligheterna i Stockholm, för att partiet enligt Nobelstiftelsen ”visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om att alla människor är lika värda”.

”Nobelstiftelsen har valt att inte bjuda in Rysslands och Belarus ambassadörer till Nobelprisutdelningen”, meddelade också stiftelsen.

Men att Irans ambassadör är välkommen har lett till vrede i sociala medier, och Nobelstiftelsens Instagram-sida har nu fyllts av stora mängder arga kommentarer.

”Kriminella mördare”

”Jag och mina landsmän kräver att ni omedelbart drar tillbaka er inbjudan till Islamiska republikens ambassadör. Den regimen är kriminella mördare”, skriver en användare.

”Människor blir mördade, våldtagna, misshandlade och torterade i Iran och landets representanter bjuder ni till Nobelfesten? Skäms”, skriver en annan.

Även Sveriges tidigare socialförsäkringsminister, Ardalan Shekarabi (S), har reagerat.

Foto: Faksimil

”Är det inte anmärkningsvärt att Irans ambassadör bjuds in till Nobelfestligheterna? Samtidigt som människor i Iran mördas” skriver han på Twitter.

SVT Nyheter har utan framgång sökt Nobelstiftelsen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.