Mikael Klein, intressepolitisk chef på Handikappförbunden. Foto: SVT

Kritik mot Samhall: ”Blir bara förvaring”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning har visat att många på Samhall inte har tillräckligt med arbetsuppgifter.

På Handikappförbunden som organiserar människor med funktionsnedsättning är man väldigt kritisk till hur regeringen och staten styr Samhall.

– Huvuduppdraget för Samhall är att hjälpa människor till arbete och då kan inte att lösa korsord eller inte ha något att göra vara någon bra tillvaro, säger Mikael Klein, intressepolitisk chef på Handikappförbunden.

Vad blir problemet?

Fokus arbete

– Det skapar en inlåsning. Undersökningar visar att trivseln är mycket låg och många skulle önska mer meningsfulla arbetsuppgifter. Det här viktiga signaler att ta på allvar. Annars blir det bara en förvaring av människor. Det kan inte vara riktigt, säger Mikael Klein, intressepolitisk chef på Handikappförbunden.

Vad vill ni ska hända?

– Staten som ägare av Samhall måste bli tydligare med sin ägarroll. Vad vill man att Samhall som helägt statligt bolag ska fylla för funktion i Sverige och på arbetsmarknaden, säger Mikael Klein.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus arbete

Mer i ämnet