Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato och Liberalernas dito Robert Hannah reagerar starkt på Sverigedemokraternas 30-punktslista. Foto: Claudio Bresciani/Henrik Montgomery/TT

SD-förslag väcker starka reaktioner: ”River ned den svenska rättsstaten”

Uppdaterad
Publicerad

Uppehållstillståndet för en hel familj ska kunna återkallas, ”asocialitet” ska vara en grund för utvisning och polisens rätt att använda vapen ska utökas. Det föreslår Sverigedemokraterna.

Nu reagerar Centerpartiet och Liberalerna.

Efter påskhelgens våldsamma upplopp presenterar SD ett 30-punktsprogram med förslag på åtgärder.

Flera av förslagen har tidigare synts i debatten men ett antal är nya, bland annat förslaget om att uppehållstillståndet ska kunna dras in för en hel familj om en familjemedlem begår ett tillräckligt allvarligt brott.

”Oacceptabelt”

Förslaget strider mot rättsstatsprincipen, anser Robert Hannah, integrationspolitik talesperson för Liberalerna.

– Det är totalt oacceptabelt för oss; det kommer vi inte kunna gå med på. Vi tror inte på kollektiv bestraffning. I en rättstat straffas man för vad man själv har gjort, inte vad någon annan har gjort, säger han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anför att åtgärden är exceptionell men att det finns ett behov av att utreda möjligheterna att införa en sådan.

– Föräldrar måste ta ett större ansvar för vad deras barn ägnar sig åt, säger han.

”Förfärligt”

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato instämmer i kritiken mot förslaget.

– I Sverige ska givetvis grova brottslingar kunna utvisas men man straffas individuellt för de brotten man begår, det är ett individuellt straff man får. Att barn ska kunna utvisas för att storebrorsan begår brott är i min värld förfärligt.

SD föreslår också att det partiet kallar ”asocialitet” bör vara en grund för utvisning. Det innebär i praktiken att en person ska kunna utvisas om den verkar i en kriminell miljö eller genom en ”asocial livsstil” uppvisar ”brister i sina förpliktelser gentemot det svenska samhället eller utgör en särskild risk eller belastning för Sverige.”

– Oavsett vilken personlighet eller egenskaper man har, har man rätt att vistas i landet om man fått uppehållstillstånd, säger Jonny Cato.

– De här förslagen stärker inte den svenska rättstaten, utan river ned den, säger Robert Hannah.

Moderaterna och Vänsterpartiet har avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.