Flera riksdagspartier är kritiska till regeringens förslag att göra det straffbart att förneka att Förintelsen under Andra världskriget. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kritik mot straff för att förneka Förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

Flera partier är kritiska mot regeringens förslag att förbjuda förnekelse av Förintelsen. Det visar en rundringning som Ekot gjort.

– Det går inte att bara slänga in ett förbud. Det förändrar inget i grund och botten, säger Liberalernas ledamot i riksdagens konstitutionsutskott, Tina Acketoft.

Justitieminister Morgan Johansson (S) uppgav i veckan att han vill tillsätta en parlamentarisk kommitté för att ta fram ett förslag som gör det straffbart att förneka att Förintelsen ägt rum.

Enligt Ekot är även Kristdemokraterna kritiska. Miljöpartiet har inte tagit ställning. Rasmus Ling, MP:s ledamot i justitieutskottet, uppger att det finns både principiella invändningar och frågor om ett förbud skulle vara effektivt.

– Vi ser förintelseförnekelse som en vedervärdig hållning, samtidigt tror jag det är en farlig väg att gå att göra inskränkningar i grundlagsstadgade yttrande- och åsiktsfriheter, säger Aron Emilsson, Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.