Det stormar kring L och SD. Carl Hamilton kritiserade SD:s Jomshof, och det uttalandet fick kritik för att ställa religioner mot varandra. – Jag tror att gränsen går vid att de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, och det är inte omöjligt. Men där går absoluta gränsen, sa han till TV4, något han senare bad om ursäkt för. Foto: Christine Olsson/TT och Jessica Gow/TT

Hamilton (L) ber om ursäkt efter kritiserat uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas Carl B Hamiltons uttalande om att gränsen vad partiet kan tolerera för typ av diskriminering går vid judar har orsakat en kritikstorm både från oppositionen och internt inom partiet. Nu ber riksdagsledamoten om ursäkt.

– Nedsättande kommentarer är lika allvarliga vem de än drabbar, det är för mig som liberal en självklar princip, skriver han bland annat i en kommentar till SVT Nyheter.

Tidigare under onsdagen meddelade Liberalerna att de inte kommer att rösta för att ersätta Richard Jomshof (SD) som ordförande i justitieutskottet.

Den liberala riksdagsledamoten Carl B Hamilton var en av dem som höll med om beslutet, men varnade samtidigt för att det finns en gräns för vad Liberalerna kan tolerera.

– Jag tror att gränsen går vid att de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, och det är inte omöjligt. Men där går absoluta gränsen, sa han till TV4.

Johan Pehrson: ”Väldigt fel”

Uttalandet har vållat en kritikstorm om att Liberalerna gör skillnad mellan judars och muslimers utsatthet. Partiledaren Johan Pehrson säger i TV4:s Nyhetsmorgon att kritiken är berättigad.

– Det här blev ju väldigt knasigt. Det är väldigt fel. Vi gör ingen skillnad på respekt för människor som har olika religioner, säger han.

Vidare säger Pehrson att det finns en ”uppenbar risk” att uttalandet kan bli en del av desinformationskampanjer mot Sverige.

Kritik från oppositionen

Tidigare justitieminister Morgan Johansson (S) kallar Hamiltons ord för ”stötande”.

”Liberalerna genomgår en total moralisk och intellektuell kollaps”, skriver han på X.

”Vänta nu: Antisemitism kan L inte acceptera – men rasism mot muslimer är ok?!” skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på samma plattform.

”Knas och fel av mig”

Senare på kvällen svarar Hamilton själv på kritiken genom att be om ursäkt.

– Min avsikt har aldrig varit att rangordna olika religioner. Det här blev knas och fel av mig. Jag har uttryckt mig på ett sätt som upplevts stötande och till dem som tagit illa vid sig vill jag be om ursäkt, säger han i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter och fortsätter:

– Nedsättande kommentarer är lika allvarliga vem de än drabbar, det är för mig som liberal en självklar princip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.