Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) tycker att statsminster Ulf Kristersson gått för långt när han bett Turkiet om ursäkt för Rasmus Paludans koranbränning. Något som även SD-ledaren Jimmie Åkesson håller med om. Foto: Henrik Montgomery/TT samt Jessica Gow/TT

Liberalerna kommer inte rösta ned Richard Jomshof som ordförande i justitieutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna kommer inte att rösta för att ersätta Richard Jomshof (SD) som ordförande i justitieutskottet.

– Det finns en praxis i riksdagen att man inte byter ut utskottsordförande eller vice under mandatperioden och det tycker jag är lämpligt, säger partiledare Johan Pehrson.

Johan Pehrson kallar däremot Jomshofs uttalanden ”djupt olämpliga” och vill att Jimmie Åkesson garanterar att det inte upprepas.

– Uttalandena är djupt olämpliga och jag har sagt åt Jimmy Åkesson att han ska återkomma om hur han ska se till att det här inte sker ytterligare gånger i ljuset av det svåra säkerhetsläget som landet befinner sig i.

En annan som delar bilden av Jomshofs uttalanden som olämpliga är den liberala riksdagsledamoten Carl B Hamilton. Han ställer sig i nuläget bakom beslutet att inte rösta bort SD-ledamoten, men varnar samtidigt för att det finns gränser för vad Liberalerna kan tolerera.

– Jag tror att gränsen går vid att de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, och det är inte omöjligt. Men där går absoluta gränsen, säger han till TV4.

C: Hade kunnat ta större ansvar

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok beklagar i en tweet att Liberalerna inte vill rösta bort Jomshof. ”Den ”liberala vakthunden” hade kunnat ta större ansvar genom att hålla linjen mot SD i det här känsliga säkerhetspolitiska läget” skriver han.

Oppositionspartierna S, C, V och MP kommer att kräva en omröstning om ordförandeskapet vid nästa sammanträde med justitieutskottet den 31 augusti. Omröstningen kan i så fall ske veckan därpå, den 7 september.

Kritisk till islam

Bakgrunden till oppositionens kritik är bland annat en tweet som Jomshof skrev i samband med att muslimska företrädare yrkat på en bredare dialog i efterspelet av koranbränningarna.

”Jag håller med om att vi behöver en 'bredare dialog', en dialog om hur vi demokratiserar den muslimska världen. Eller varför inte en dialog om islam, denna antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed”, skrev Jomshof då.

Richard Jomshof är kritisk till avgångskraven och säger att ”oppositionen söker konflikt och splittring för egen vinnings skull”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Richard Jomshof (SD, ordförande i riksdagens justitieutskott. Foto: Lars Schröder/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.